Реклама / Ads
0| 6481 |25.03.2022 НОВИНИ

Проф. Хал Брандс пред Блумбърг: Три варианта за Русия - ”Московска пролет”, ”Ранен гигант”, ”Техеран на Волга”

.
Хал Брандс
Светът е смаян от борбата на Украйна за оцеляване. Но след като войната се проточва, е добре да започнем да обмисляме какво ще стане и с Русия, пише за Bloomberg Хал Брандс, професор от Университета Джонс Хопкинс.
 

Нацията на президента Владимир Путин сега е подложена на изолация, по-внезапна и тотална от тази, преживяна от която и да е голяма сила в най-новата история. Това може да доведе до неприятни последици.


От края на февруари Русия е обект на наказателни икономически, търговски и финансови санкции. Страната се е устремила към дефолт по дълга си, а е в ход и бързо технологично отделяне. Чуждестранните фирми бягат от страната, докато руските отбори са изключени от международни състезания по футбол и други спортове. Дори Международната котешка федерация забрани на руските котки участие в своите събития, цитира Investor.bg.


Русия не е някаква долна тирания като Куба или Северна Корея; тя е голяма сила, чието население доскоро беше дълбоко свързано с по-голямата глобална среда. Сега Русия страда от известна степен на международно отлъчване, което обикновено се случва само когато една страна е във война със света.

 

Какво ще означава това за Москва, ако конфликтът й с Украйна продължи с месеци или години? Можем да си представим няколко сценария, всеки от които би поставил неприятни предизвикателства пред Русия, а някои биха могли да бъдат доста тревожни за Америка и нейните съюзници.

 

Най-розовият е „Московска пролет“, при който цената на конфликта довежда до смяна на режима и прераждане на демокрацията, което Русия изпита мимолетно през 90-те години. Руските елити отстраняват Путин и сключват мир с Украйна. Преживявайки последствията от агресията и автокрацията, по-градските, либерални части от руското общество изискват по-широко политическо отваряне и реинтеграция на страната в света. Точно както изолацията убеди Южна Африка да се откаже от апартейда в края на 80-те години на миналия век, чуждото охулване може да предизвика драматична промяна във външната и вътрешната политика на Москва.

Шансовете този сценарий да се материализира са много малки. Двете десетилетия на путинизъм оставиха Русия със слаба, фрагментирана опозиция. Президентът със сигурност се е опитал да защити режима си от преврат, като подчини службите за сигурност и разузнаването, и ги противопостави едни на други. И дори Русия да преживее революция, внимавайте: историята на 90-те ни предупреждава, че може да последва нестабилност и дори хаос.

 

Втори, по-правдоподобен, сценарий е „Ранен гигант“. При него Путин използва своя контрол над службите за сигурност, за да се задържи на власт и да потисне каквото и да е народно недоволство, породено от изолацията. Той използва възможностите на черния пазар, които санкциите неизбежно създават, за да компенсира лоялните си приятели. Русия става все по-зависима от Китай, тъй като търси икономически и технологични алтернативи на Запада.

 

Има и трети, по-мрачен сценарий: „Техеран на Волга“. При него изолацията и радикализацията вървят ръка за ръка. Образованите, мобилни руснаци напускат страната, освобождавайки режима от най-отявлените му либерални критици. Привържениците на твърдата линия приемат „икономиката на съпротива“, основана на самодостатъчност и избягване на "замърсяващото" влияние на Запада. Агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм. Когато Путин в крайна сметка пада, той е заменен от също толкова репресивен, амбициозен и ксенофобски лидер.

Така Русия се превръща в свръхсилен Иран с ядрени оръжия - страна, която е трайно отчуждена от света и компенсира слабостта си със засилена войнственост. Вместо да се оттегли от конфронтацията си със Запада, тази Русия може да ескалира борбата – преследвайки широкообхватни програми за саботаж в Европа или по-агресивно насочване на своите кибероръжия срещу цели в САЩ и други демократични страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3057 |25.03.2022 Отмяна на извънредната епидемична обстановка предлагат управляващите . 0| 3498 |25.03.2022 WINBET предага по три бонуса на ден през целия уикенд . 0| 3018 |25.03.2022 Политолог предложи прокуратурата да бъде в изпълнителната власт, за да няма блокаж на институциите . 0| 6772 |25.03.2022 Русия може да нанесе ядрен удар по Полша, предупреди бивш командващ силите на НАТО в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads