Реклама / Ads
4| 4645 |19.01.2024 НОВИНИ

Проф. Хинков: Има твърде много политика в нашето здравеопазване. Това доведе до разминавания

.
Здравният министър проф. Христо Хинков Източник: БГНЕС
"Има твърде много политика в нашето здравеопазване. Има твърде много овластени хора, които имат претенцията, че разбират най-малкото колкото този, който се е нагърбил с тази задача и екипа около него. Това доведе до разминавания и опити за влияние върху взимане на решенията. До този момент аз наблюдавам това в Министерството на здравеопазването".
 

Това мнение изрази пред БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

 

"Общо взето съм работил в синхрон с политическата сила, която ме е издигнала. Не беше много коректно това, което излезе в медиите. Не съм казал, че нямам подкрепа от силата, която ме е издигнала. Казах, че нямам усещането за политическа подкрепа след като изтече този мандат и нещата бъдат поети от  друга", поясни той.

 

"Взел съм решение, че трябва да се оттегля след ротацията. Говорих и с премиера. Обясних моите мотиви", уточни здравният министър.





Проф. Хинков разказа как е получил покана да заеме пост в правителството. 

 

"Един следобед ми се обади доктор Симидчиев, който сега е депутат в Комисията по здравеопазване. Каза, че ще ми се обади акад. Денков, който пък ми даде около 5 минути за отговор. Много неща ми минаха през главата. Реших, че трябва да се опитам да направя нещо.

 

Доста години се занимавам с организация на здравеопазването. Ясни са ми много от системите и механизмите в управлението на здравеопазването. Ясна ми е конкретиката на българското здравеопазване. Но не предвидих нещата, които се случиха по-късно по време на мандата", допълни лекарят.

 

Според него т. нар. "политически назначения" в здравеопазването са много голям проблем.





"Може да видим това в избухващите периодично скандали по отношение на ръководства. Конкретният скандал с "Пирогов“ е доказателство как едно политическо назначение може да доведе до такива кризи", смята той.

 

Като една от причините нещата да се случват по този начин проф. Хинков посочи липсата на Закон за лобизма. 

 

"Би трябвало да има такъв. Да регламентира тези влияние от различни политически сили. Нашият парламент е много пъстър. Хората в него трябва да изпълняват своите предизборни обещания и съответни личности да бъдат назначени на ключови постове. Такъв директор е директорът на болница "Пирогов", каза още здравният министър.





Той коментира и поисканата му оставка от ръководители на клиники и отделения в "Пирогов“, които днес обявиха, че снемат доверието си от проф. Хинков заради "непреставащия натиск през медиите за случая Даная". 

 

"Това е много странно. Тези хора нима не виждат реалността и състоянието на болницата", отбеляза проф. Хинков.

 

Опитах се да обясня, че бъдещето на тази болница е доста проблематично с този огромен заем, който имат, добави той.

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4624 |19.01.2024 ЕС е одобрил специален пакет от санкции, които ще бъдат наложени на Хамас . 2| 4707 |19.01.2024 Руслан Трад: Всеки от основните конфликти има възможността да се разрасне . 4| 7639 |19.01.2024 Министър Шалапатова: Решени сме да рестартираме демографското развитие на България . 9| 4822 |19.01.2024 Хамас пак на гости в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads