Реклама / Ads
28| 5798 |12.01.2022 НОВИНИ

Проф. Ива Христова: Как няма хората с бустерна доза да са по-привилегиравони?

.
Как няма да са по-привилегировани? Когато си направил ваксина и бустер имаш много антитела, в съвсем друга категория си… Може да си ваксиниран напълно преди 6 или 9 месеца и може да си уязвим. Бустерната доза е вдигнала имунитета и имаш защита.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Коментарът й идва на фона на решението на здравните власти да се скъси периода на карантината за заразени с коронавирус, контактни и ваксинирани с бустерна доза. Според заповедта на здравното министерство болните от COVID-19 ще са в изолация 10 дни, а контактните лица - 7. При ваксинираните с бустерна доза карантината е 3 дни.

 

"Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази. На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина", посочи проф. Христова.

 

"Като най-надеждна защита се определи пърната ваксинация с бустер доза. Няма нужда тези хора, които могат минимално да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни всъщи", заяви още проф. Христова.

 

По думите й напълно достатъчни са 3 дни, за да се проявят симптоми и да се даде положителен резултат от PCR тест. Тогава хората с бустерна доза ще попаднат в друга хипотеза и ще бъдат изолирани 10 дни.

 

"При съществена промяна на вируса производителите трябва да се адаптират и действително има такива разработки, които ще станат по ускорен начин. Но това ще отнеме месеци. Омикрон е нахлул през вратата и това, което може да се направи, е бустерна доза. Това може да държи имунната ни система в готовност да посрещне и да се справи с вируса", посочи още проф. Христова.

 

Начинът, по който се изгражда имунитет след заразяване с Омикрон не се различава, обясни още проф. Христова. По думите й остава базисен имунитет и при всяка следваща зараза или ваксиниране той скача.

 

“Надеждата е, че Омикрон, бидейки много заразен, но водещ до по-леко боледуване, ще създаде за кратко време този имунитет, който гонехме, за да можем да ограничим вируса”, обясни още Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3450 |11.01.2022 До две седмици Омикрон става доминиращ у нас, прогнозира проф. Христова . 6| 4114 |11.01.2022 Хр. Иванов: Европа няма да обърне внимание на Гешев. Дискредитацията му е необратима . 4| 3903 |11.01.2022 Проф. Яна Симова: Протичането на Омикрон у нас ще е по-различно . 7| 2826 |11.01.2022 Кристиан Вигенин: Звъннаха ми от РЗИ, няма да ме карантинират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads