Реклама / Ads
7| 4727 |08.10.2020 НОВИНИ

Проф. Калинов: Машинният вот няма да спре манипулациите, ще добави нови трикове

.
Източник: БГНЕС
„Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше да бъде извършена и без решението на Народното събрание, защото и в сега действащия изборен кодекс има едно изречение, в което пише, че при невъзможност да се гласува машинно - ще се гласува с бюлетини. Това е някакво отклоняване на вниманието, което се случва двустранно – и от страна на управляващите, и от протестиращите, които не схващат, че са паднали в едно капанче“.
 

Това каза пред БНР проф. Красимир Калинов, специалист по избори и бивш член на ЦИК.

 

По думите му наличието на два равнопоставени инструмента за гласуване ще усложни процеса:


„Машинните гласове пак са на хартия, но тази хартия просто се генерира по друг начин. Никаква друга разлика няма. Те пак ще се броят от комисия. Това е спор, който е безполезен. Нещата на следващите парламентарни избори ще бъдат доста сериозно объркани. Очакванията, че недействителните гласове при машини ще намалеят, са несъстоятелни“.


„Трябва да се измени цялостната концепция за изработване на изборните правила. Трябва да се помисли схема депутатите да не могат да определят правилата, по които те ще бъдат избирани. Трябва да се направи един нов кодекс от група експерти, той да бъде приет на национален референдум, след което Народното събрание по задължение да го одобри. Това е трудно за осъществяване, осъзнавам, но е единственият начин да поставим нещата в контролирана рамка“, допълни той.


Проф. Калинов определи като „неуравновесен ход“ реалната възможност Александър Александров (в момента говорител на ЦИК) да оглави ЦИК. Той е единствен кандидат за поста. По думите на проф. Калинов Александров е в конфликт на интереси.


Специалистът по избори очаква манипулиран вот, защото „политиците се научиха на много трикове и нито ще отпадне купуването на гласове, нито ще отпадне контролираният вот“: „Нищо от тези недъзи, за които говорим от години, няма да отпадне. Вероятно във връзка с машинното гласуване ще се добавят и нови трикове“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6566 |07.10.2020 Проф. Дичев: ЕНП няма мнозинство в ЕП. Очаквам скандали всеки ден до изборите . 30| 5670 |07.10.2020 И парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на проф. Иво Христов . 38| 5914 |07.10.2020 Георг Георгиев не вижда прилика между ”инфантилен” на проф. Христов и ”тулупите” на Борисов . 26| 8787 |06.10.2020 Проф. Н. Слатински: Манфред Вебер не е Манфред Вьорнер...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads