Реклама / Ads
12| 5513 |10.06.2020 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Вероятно извънредната епидемична обстановка ще продължи

.
проф. Тодор Кантарджиев Източник: БГНЕС
Много вероятно е да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка в страната заради увеличението в случаите на заразени с коронавирус. В това обаче няма нищо трагично и травмиращо за психиката.
 

Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. 


Припомняме, че през последните три дни има драстично увеличение в броя на положителните проби на COVID-19 в страната. Днес бяха регистрирани 79 положителни проби, а вчера - 83. Заради това и днес премиерът Бойко Борисов се събира с НОЩ, за да се обсъди евентуално удължаване на извънредната епидемична обстановка, която трябваше да приключи на 14 юни. 


Изпуснахме шарана


Шаранът беше в кепчето и просто трябваше да го извадим. Изпуснахме го, коментира пред bTV математикът на НОЩ проф. Николай Витанов. 


По думите му много бързо сме преминали в нов етап на епидемията - когато случаите на заразени вече са между 50-80.


“Да се спазват трите Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в интерес на твоето здраве, в интерес на здравето на околните”, обясни проф. Кантарджиев. 


“И да се каже нещо, което даже и лекари го казват, колкото повече проби правим, повече ще бъдат положителни - не е така. Положителните проби - от 100 дали ще са 5, 15 или 30 зависи от това откъде се взимат. Когато се взимат от един клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, отдалечен - както в момента в Смолян, когато хората са били в много тесен контакт, не са спазвали това, за което говорихме, обикновено пробите са много положителни. Вчера генералният директор на СЗО каза: Когато нямаш симптоми или са много леки, малко заразяваш - това е хубава новина”, допълни още той. 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4976 |09.06.2020 Проф. Огнян Герджиков: Ограничението за казината е на ръба на закона . 18| 6046 |07.06.2020 Проф. д-р Костадин Ангелов: Трябва да свикнем да живеем с коронавируса . 6| 4526 |07.06.2020 Проф. Кантарджиев: Най-важно е да спазваме трите Д - дисциплина, дезинфекция и дистанция . 18| 5468 |06.06.2020 Проф. Кантарджиев: Пандемията не е свършила, Мангъров представлява само себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads