Реклама / Ads
1| 2194 |17.09.2024 НОВИНИ

Проф. Хр. Караджов за изборите в САЩ: Десетки хиляди избиратели в конкретни щати могат да направят огромна разлика

.
Проф. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет в САЩ Източник: Сайт на БНР
"Вече се отказахме да правим прогнози в тази кампания. Такова нещо не е имало никога в историята."
 

Това мнение изрази пред БНР проф. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, в коментар относно хода на предизборната кампания за американски президент и обратите, които я бележат.

 

"Нямаме ясно дефинирана причина нито за стрелбата през юли, нито за действията сега. Стрелецът от юли е мъртъв, но сега конкретният господин е обилно разпитван от властите", отбеляза специалистът, след като потенциален извършител на покушение бе задържан в района на голф игрище във Флорида месец и половина преди президентските избори.





"Конкретно за този лунатик не може да се каже много повече, освен че има доста пъстра биография", посочи Караджов. Според него задържаният първоначално е подкрепял Тръмп, впоследствие се е прехвърлил към демократите. Имал е и интересни проекти – "като това да набира афганистански доброволци за Украйна".

 

Университетският преподавател определи като "юридически тънък момент" доказването на намеренията на потенциалния атентатор.

 

"Той не е произвел изстрел, не е видян да насочва оръжия, не е осъществен опит за убийство, както беше на 13 юли това лято в Пенсилвания. Но това да притежаваш оръжие в близост до президент, кандидат-президент, на място, където очевидно не трябва да го имаш, юридически  - зависи как са отсъдени нещата, може да бъде или много сериозен проблем, или глоба."

 

"Този случай сега е използван много активно за набирането на средства за републиканците. Парите са много голям фактор. Камала Харис събра потресаващи суми в началото, защото ентусиазмът беше много голям. Американските избори се печелят и с пари, но не само с пари", категоричен бе Караджов.





По думите му най-интересно сега е къде ще отидат независимите избиратели, които ще направят избор не само въз основа на политически пристрастия, но и на рационалност.

 

Десетки хиляди избиратели в конкретни щати могат да направят огромна разлика, уточни ученият във връзка с особеностите на американската избирателна система.

 

Запитан може ли резултатът от изборите в САЩ да се отрази пряко върху управлението в България, преподавателят напомни, че американската политика е сравнително константна за България, но относно подкрепата за Украйна изборът на Тръмп би могъл да повлияе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4542 |17.09.2024 Кметът Терзиев: В последния момент се реши за неучебен ден, за което се извинявам на родители и учители . 5| 2325 |17.09.2024 Калфин: Македония прави проблем от нещо малко. Не е задължително при неофициално посещение да има тяхно знаме, но е можело и да се постави . 1| 2178 |17.09.2024 Нетаняху: Завръщането на жителите в северната част на Израел вече е сред военните цели на правителството . 2| 2177 |17.09.2024 Блинкън ще посети Египет, за да обсъди усилията за прекратяване на огъня в ивицата Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads