Реклама / Ads
5| 4586 |09.09.2021 НОВИНИ

Проф. Минеков праща доброволна покана на ”Труд” да напусне сградата на МК

.
Проф. Велислав Минеков
Доброволна покана за освобождаване на офиси в сградата на Музея на социалистическото изкуство в столицата готви Министерство на културата до наемателя фирмата “Южен кръст 2001”. Въпросните помещения реално се ползват от редакцията на в. “Труд”, а от МК уточниха, че нямат договор за наем с издателя ѝ - ”Труд медиа” ЕООД. Наред с това ведомството възнамерява да си търси по съдебен път задължения от наемателя за 133 108.82 лева, съобщи Mediapool.
 

Поканата се изпраща, защото на 11 август е изтекло едномесечното предизвестие, с което министерството e уведомило наемателя “Южен кръст 2001”, че прекратява договора заради нередовно изплащан наем. 

 

До прекратяването се стигна заради клауза в договора, която позволява прекратяването му, ако  е налице неплащане на наем и консумативи за два и повече месеци.

"Ако наемателят не спази срока за доброволно напускане, МК ще се обърне към областния управител на София за принудително извеждане", посочиха от ведомството.

"Труд Медиа" ЕООД, която е фирмата -издател на вестника, изобщо няма договор за наем с държавата.

 

Контрактът е с друга фирма - "Южен кръст 2001" ЕООД", притежавана от Петьо Блъсков – младши. Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков още преди седмици заяви, че няма да мръдне от сградата и обвини министъра на културата Велислав Минеков в потъпкване на свободата на медиите.

 

В защита на Блъсков се изказа бившата управляваща партия ГЕРБ, която дори внесе поправка в Закона за държавната собственост печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс.

 

Министерство на културата е прецизирало и задълженията на наемателя “Южен кръст 2001”. По последни данни те възлизат на 133 108.82 лева и са натрупани до 2018 г. Ведомството смята да ги търси по съдебен път след като среща отказ от страна на наемателя за изплащане, посочиха още оттам. Става въпрос за задължения за ток, топлоенергия, пожарна безопасност, охрана и др.

 

От Министерство на културата твърдят, че от 2015 г. до днешна дата фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД е "некоректен платец". Налични са редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. Такива са пращани през 2016 г. от министър Вежди Рашидов, през 2017 г. - от служебния министър Рашко Младенов. През 2018 министър Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансовия отдел на министерството.

 

Служебният министър Велислав Минеков наскоро бе изслушан в парламента специално по казуса с "Труд". Тогава стана ясно, че фирмата наемател ползва не само офиси в държавната сграда, но и кафене и паркинг, за който не плаща наем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5430 |06.09.2021 Проф. Ивайло Дичев: В момента България е по-разделена от всякога, загърбен е националният идеал . 3| 3627 |06.09.2021 Проф. Милко Палангурски: Съединението е най-големият успех на България . 4| 3797 |05.09.2021 Проф. Вълчев: Не е хубаво да се преписва, драги зрители! Учените в СУ не правят така . 22| 3709 |04.09.2021 Проф. Иво Петров: Трябва да се ваксинираме, статистиката е категорична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads