Реклама / Ads
3| 3950 |04.10.2023 НОВИНИ

Проф. Николай Радулов: Службите работят ефективно, когато не мислят за запазване на позициите си

.
Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов Източник: БГНЕС
”Службите работят качествено и ефективно, когато има приемственост и не мислят за оцеляването и запазването на позициите си, а мислят само за работата, която трябва да извършват.”
 

Това заяви пред БНР експертът по национална сигурност и бивш депутат от ИТН проф. Николай Радулов.

 

По думите му необходимите промени са в посока на кадровото обезпечение на службите и квалификацията им.

 

"В целия свят, когато се промени ръководството на службите - директорите и заместник-директорите или председателите и зам.-председателите, останалият състав остава непокътнат. При нас, по някакъв странен балкански начин, се променя цялата управленска структура. Това води до управленско обезкървяване. ... Ние направихме нещо, което е резултат от следването на съветския начин на структуриране на специални служби", отбеляза проф. Радулов.

 

Специалистът коментира, че старата съветска концепция гласи, че службите обичат тишината:

 

"Съвременните западни служби вече рекламират спокойно своята дейност по медиите. Наемат най-качествените хора чрез подбор, който е пред лицето на обществеността. Т.е. службите излязоха на светло. Има процедури, които обществото иска да знае, защото то плаща сметките на тези служби. Има неща, които са тайни, те трябва да останат тайни", посочи той.

 

Според него предложените промени в службите за сигурност "не е нищо друго освен отстраняване на президента от вземане на решение, като се има предвид, че дори в сегашното състояние той не е човекът, който взема решение".

 

Проф. Радулов подчерта, че идеята, че който смени ръководителите на службите - ще има свои служби, които ще му помогнат при избори, е напълно погрешна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3892 |04.10.2023 Премиерът Николай Денков: Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната . 2| 3545 |03.10.2023 Проф. Сербезова ще съди здравния министър . 53| 7029 |03.10.2023 Проф. Вили Лилков: Със сигурност ще бъда на балотаж . 19| 8297 |30.09.2023 Проф. Дуранкев за протеста на енергетиците: Става дума за защита на корпоративни интереси на трима олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads