Реклама / Ads
6| 7442 |02.11.2020 НОВИНИ

Проф. Петко Тодоров: В медиите има пране на пари и съдействие на управляващите в него

.
Проф. Петко Тодоров
Защо сега затварят училищата и университетите? Събирането на студенти на едно място и създаването на дух на обществените процеси може да промени нещата. Докато не започнем да оценяваме хората по качествата им няма да има просперитет в държавата. Властването трябва да е управление, а не властване, каквото е сега. Медиите са пране на пари – за 2 милиарда да се продава телевизия. Има пране на пари и съдействие на управляващите в него.
 

Медиите трябва да упражняват и контрол. Българските медии не правят това. Това е най-голямата криза на медиите, която сме постигнали. Когато доверието е ниско е по-страшно от икономическата криза, защото медиите са недофинансирани.

 

Сега се говори, че за 2 милиарда ще бъде купена медия, но дали само това ще бъде купено. Ние можем да си направим оценка какво струва медията.

 

Властта разрешава влизането на компании не за печалба, а за оказване на влияние. Какво още се купува - бъдещето ще покаже.  Но няма съпротива и няма обществено мнение.

 

Грижат за националната сигурност на България би трябвало да има реакция. Не само националните медии, но и всички трябва да имат отношение към националния идеал.

 

Законът за радио и телевизия у нас е от 1998 г., а сега са предложени 24 –тите промени в него. В Европа няма такива кръпки по законите. Дори не се знае кой ги е написал. Никой не знае кои са авторите на предложенията, пише СЕМ и БНР, но никой конкретно.

 

Въвежда се понятие „качествена журналистика“. Такъв термин няма, защото няма ясни критерии за това. Освен това заменят думата „субсидия“ с думата „трансфер“.  С тези промени се залагат циклични кризи в БНР и БНТ. Има решение в редица европейски страни – устройствен закон за националните медии.

 

Записано е в поправките още, че заплатите им ще са към 4500 лв., същите като тези на депутатите от парламента, и всяка една от девойките от СЕМ ще има собствен автомобил. Нека живеят в комфорт, но кой  определя качеството на това което те правят.

В изискванията към обществените медии дори не е записано да се стремят да предизвикват обществено мнение по някакви обществени въпроси.

 

Аз съм един от хората на когото „Репортери без граници“ изпраща анкетата си с 60 въпроса и всяка година го попълвам. Не е нужно да има убити журналисти, достатъчно е да има смазани журналисти.

 

На фона на страха се вършат свободиите, за които Томислав Дончев. Свободно говори за следващите 10 години – за 50 милиарда и т.н.

 

Въпросът е главно до собствеността на медиите, тя командва тяхното съдържание. Самият Бойко Борисов беше медиен проект. Всички досегашни такива проекти се оказаха провалени от лидерите си – СКАТ, АТАКА. Говоря и за Борисов, за който има дисертация за проекта, който го направи пълководец на държавата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5982 |02.11.2020 Проф. Богов: Страхът е причината за недостига на легла за COVID-19 . 11| 6648 |02.11.2020 Румен Петков: Борисов се страхува от служебно правителство, защото друг ще организира изборите . 6| 4352 |01.11.2020 Проф. Атанас Темелков: Няма как да сравняваме един човешки живот с дискотеките . 14| 4771 |31.10.2020 Проф. Генчо Начев: Проблемът е отдавна. Легла ще внесем, медици - не можем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads