Реклама / Ads
2| 3668 |13.12.2023 НОВИНИ

Проф. Пламен Киров: За 30 г. прокуратурата показа как не трябва да се осъществяват правомощията на главния прокурор

.
Преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров Източник: БГНЕС
"Явно ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат факт, пък после ще му мислим". Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров - преподавател по конституционно право.
 

По думите му бързането е необяснимо, но е обяснимо желанието да бъде изменена Конституцията. Той коментира причините, довели до промяна на основния закон.

 

"Това за националния празник беше за да се насочи вниманието, да се отприщят едни словоизлияния и емоции, но в тази посока, за да остане същинската промяна – тази за съдебната власт, малко в сянка и там малко по-спокойно да може да се работи. /…/ Оказа се, че за 30 години прокуратурата и по-специално главните прокурори, с едно единствено изключение, показаха как не трябва да се осъществяват правомощията на главния прокурор. Изключението е проф. Борис Велчев. През останалите мандати бяха по такъв безобразен начин упражнявани функциите на главния прокурор, а това рефлектира и върху дейността на цялата прокурорска система – това в крайна сметка даде една негативна оценка на честния труд на стотици прокурори, които си вършеха работата и продължават да си я вършат", смята професорът.

 

Според него е налице опасност с промените да се отиде в крайност и фигурата на главния прокурор да се превърне в главен секретар, а прокуратурата да стане просто подчинена на политиците институция.

 

"Когато твърде дълго махалото е било отклонено в едната крайна посока, естествено когато то бъде освободено, то отива в обратната посока, отново в крайна точка", каза още специалистът.

 

Междувременно беше открита процедурата за избор на нови двама конституционни съдии. Проф. Пламен Киров обясни това така:

 

"Крушата узря и падна от дървото, т.е. дойде му времето. Сега е моментът, в който трябва да попълнят състава, при това с обикновено мнозинство от НС, защото ако влязат в сила конституционните промени, тогава конституционните съдии ще трябва да бъдат избрани с квалифицирано мнозинство. Т.е. от сглобката сега са необходими само гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ, за да бъдат избрани конституционни съдии. Тук не са им необходими гласовете на ДПС. Освен това, най-вероятно някои от текстовете, след като бъдат приети, ще бъдат атакувани пред Конституционния съд – защо да не си осигурим двама конституционни съдии, които ще могат да направят някакъв баланс от някакви политически сметки, които вероятно се правят, за съотношението между гласовете при едно разглеждане и гласуване в КС и в последствие при оспорване".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3240 |13.12.2023 Иван Таков призова: Да спрем унищожаването на паметта с протест довечера на Паметника на Съветската армия . 3| 3766 |13.12.2023 Иво Христов: Разрушаването на Паметника на Съветската армия е победа на вандалщината над паметта и културата . 21| 3701 |13.12.2023 "Време е да тръгнем напред!". ПП с позиция за демонтирането на МОЧА . 2| 4812 |13.12.2023 Педро Санчес: Време е ЕС да отвори вратите за Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads