Реклама / Ads
4| 2579 |26.03.2024 НОВИНИ

Проф. Пламен Киров: Гласуването на оттеглянето на кандидатурата за премиер на Габриел е излишна процедура

.
Конституционалистът проф. Пламен Киров Източник: БГНЕС
"Гласуването на оттеглянето на кандидатурата за премиер на Мария Габриел е напълно излишна процедура. Тя бе наложена в предишен казус, когато лице, посочено от ИТН – Пламен Николов, се оказа в същата тази ситуация, в която Габриел е в момента. Решението на НС ще констатира просто това, че тя се отказва."
 

Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия конституционалистът проф. Пламен Киров.

 

„Не може някой да вземе мандата и да го даде на друг. Представяте ли си представител на ПП-ДБ да иде, да вземе със себе си Мария Габриел и да ѝ даде мандата? При всичко, което се случи, и при тези грозни думи, които трябваше да изтърпи. Това е гротеска, тук трябва психиатри да коментират”, смята специалистът.





По думите му трябва парламентарната група да посочи лице, на което президентът връчва персонален проучвателен мандат – това ще е лицето, което ще бъде премиер в проектокабинета.

 

„Сред възможностите за избор на служебен премиер има отговорни хора, няма как всички да откажат, ако се стигне до необходимост за съставяне на служебен кабинет. Ако откажат пък, ще има конституционна криза. Тогава има правителство в оставка, което обаче не може да организира провеждането на изборите”, уточни проф. Киров.





Ученият смята, че отиваме към нови избори.

 

"Беше ясно още отдавна. Ако имаше воля за съгласие, щеше да се подпише коалиционно споразумение. 10-15 дни бяха достатъчни, а и всички знаеха кога настъпва моментът на ротацията, така че имаха време да изчистят всички търкания и да се договорят. Търси се как да се прехвърли вината на опонента за това, че отиваме на избори”, допълни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2565 |26.03.2024 Украинските сили се намират в сложна ситуация край град Часив Яр, където Русия съсредоточава настъплението си . 1| 2524 |26.03.2024 Гришо се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис в Маями . 9| 2511 |26.03.2024 Журналистът Петър Карабоев: Образът на Путин като защитник на родината е силно ударен. Атентатът е огромен шамар . 1| 2388 |26.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Не трябва да преекспонираме опасността, защото именно това искат терористите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads