Реклама / Ads
1| 2463 |01.08.2024 НОВИНИ

Проф. Радка Аргирова: COVID-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция

.
Вирусологът проф. Радка Аргирова Източник: БГНЕС
"COVID-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция. За Гърция и Белгия има данни за ръст на заболелите, в САЩ има също сериозен ръст в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава."
 

Това заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова.

 

"Вирусът търси начин да продължи да живее, да се разпространява, а това става чрез заразяване на нови лица, когато може да се пребори с техния имунитет.





За отделните варианти на COVID-19 последната година е важно да кажем, че преживяват подобни, еднакви мутации, което означава, че те се стремят да "бият в една обща точка" - тази цел е да инфектират по-дълбоко клеткатa", каза още специалистът.

 

Проф. Аргирова изтъкна, че вирусът не може да се нарече сезонен, той ще е активен през цялата година.

 

"Новия подвариант "Флирт" идва като название от аминокиселините, които се изменят, те ще продължат да се развиват, защото хората спряха да се изследват или малко се тестват, което ни пречи да знаем в момента кой вариант и къде и до каква степен е разпространен. Сега отиваме и към сезона на респираторните инфекции - грип и респираторно синцитиалния вирус, като очакванията на специалистите са те да бъдат много по-разпространени през тази есен. Към тях ще се включат и Флирт, и други мутации", смята вирусологът.





Според нея това, което трябва да се направи на национално ниво, е да имаме точна информация какви са вариантите, които са разпространени, което е много трудно. 

 

"И не заради липса на финансиране или лаборатории, а защото е спаднала бдителността да се правят PCR - тестове, които да се изпращат след това към Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране, за да определят те какво циркулира у нас. Второто нещо е, за което настоява и световната общност, да има нова актуализирана ваксина. Имаше дискусия кои варианти да се допълнят и включат в новата ваксина. Предполага се, че в края на септември вече ще има такава ваксина, която ще се препоръчва изключително на хората над 60 години, защото се оказа, че възрастта е от ключово значение. Има и данни за България от 10% смъртност през март 2024 г. от мутациите на коронавируса", допълни експертът.

 

Проф. Аргирова сподели освен това, че препоръчва на места с голямо струпване на хора да се носят маски. Също и проветряване на въздуха, висока лична хигиена и на храната, топлинна обработка на храната също е от полза.





"4-5 дни е инкубационния период на Флирт, но има и асимптомно протичане, като два дни преди да се появи симптоматиката, човек е заразен и може да пренесе инфекцията по въздушно-капков път. Рядко има загуба на вкус и мирис, но се случва и седмица след симптомите, човек да бъде още заразен. Затова от седмица до 10 дни е добре да се направи самоизолация, за да се пазят и околните", съветва тя.

 

"В България има малък процент са ваксинирани, много от хората получиха и естествен имунитет след преболедуване, а ваксината има по-слаба защита към новите мутации, отколкото в началото, затова е възможно при определен брой хора да възникне по-малко или по-голямо огнище. Винаги съм казвала, че България ще остане ендемична, и ще има такива ендемични огнища и го виждам на практика", подчерта проф. Аргирова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2372 |01.08.2024 Надал намекна, че кариерата му може много скоро да приключи . 0| 3823 |01.08.2024 Министър Запрянов: Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти . 0| 2286 |01.08.2024 Окупаторите обстрелваха украинския Никополски район, има щети по предприятия и електропреносната мрежа . 3| 2279 |01.08.2024 Теодор Славев: Изчерпани са възможностите за мнозинство, което да излъчи що-годе стабилно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads