Реклама / Ads
0| 8047 |19.04.2022 НОВИНИ

Проф. Радулов: Русия има влияние в спецслужбите ни. Води се страшна пропаганда срещу България в ЕС

.
Проф. Николай Радулов Източник: БГНЕС
”Военното разузнаване е имало план за това как да бъдат изтеглени българските моряци от зона на военни действия. Такива планове са трудно осъществими. Ние нямаме практически опит по действия на специални части във военна ситуация. Вероятно търпението на хората е преляло. Те са се надявали, че ще срещнат човешко отношение, което и стана”, заяви експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов по повод евакуирането на 14 български и един украински моряк от кораба ”Царевна”.
 

Той изтъкна, че имало забавяне по отношение на специалните мерки, тъй като много трудно се взимат решение в такива случаи. 

 

"Обикновено решението е не на ниво военно разузнаване и на ниво изпълнителната власт. Нашата изпълнителна власт и военното ни разузнаване нямаха точна информация какво се случва на пристанището", посочи проф. Радулов. 

 

"Една военна операция, при която нашите специални структури не познават как изглежда пристанището, къде са разположени военните формирования, можеше да доведе до неуспех и да загинат както моряците, така и наши военни. Изчакването в този случай е било положително", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите му не е безоснователна позицията, че забавянето на доставката у нас на новите американски изтребители може да се дължи на липсата на доверие на българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. 

 

"България има прекрасни условия за развитието на руските шпиони. При предишното управление ние построихме един газопровод абсолютно в полза на Путин. Дадохме от собствения си джоб 3 млрд. за стратегически обект. През цялото време тогавашното правителство или не е получавало информация от специалните служби за стратегическата заплаха от такава постройка, или ги е получавало и не е реагирало. Тези хора, които е трябвало да оповестят правителството, продължават да работят в специалните служби. Това показва, че има влияние на Русия в специалните служби и докато не се направи сериозна реформа там, винаги ще губим доверието на нашите партньори", заяви проф. Николай Радулов. 

 

Той изтъкна, че ние не гласуваме изпращането на нападателно оръжие и няма да го направим. 

 

"Хората в България не желаят да излезе нападателно оръжие от страната. След войната отново ще се върнем към двуполюсния модел на света. Възможно е този друг полюс, в който участва Русия, да е с повече възможности и хора", каза още експертът. 

 

Проф. Радулов подчерта, че по отношение на Северна Македония няма да правят никакви отстъпки. 

 

"Има споразумения и чак когато те бъдат изпълнени, ние ще пуснем зелената светлина на РСМ към Европа. Води се много сериозна пропаганда срещу България в Европейския съюз", заяви гостът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4956 |18.04.2022 САЩ готвят нов удар върху Русия . 0| 5331 |18.04.2022 Русия изгуби командира на големия десантен кораб ”Цезар Куников” . 0| 9410 |18.04.2022 САЩ отлагат доставките на F-16 за България заради опасения от изтичане на информация към Русия . 0| 3352 |18.04.2022 Кметът на Мелитопол: Животите ни не струват нищо за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads