Реклама / Ads
0| 4507 |07.11.2023 НОВИНИ

Проф. Румен Кънчев: Преди да завърши сухопътната операция, Израел не може да започне каквито и да е преговори

.
Проф. Румен Кънчев Източник: Стопкадър: Нова телевизия
”Преди да завърши сухопътната операция, Израел не може да иска каквито и да е преговори. В момента Израел е притиснал сериозно Хамас в северна Газа. Цялата армия е там, разузнаването е там. Нетаняху най-напред отказа да отвори хуманитарните коридори, но след това отвори един такъв. Който иска, може да се оттегли от сраженията. Израел трябва да постигне категорична победа над Хамас, за да започнат преговори.”
 

Това заяви в ефира на Нова телевизия експертът по сигурността проф. Румен Кънчев във връзка с войната в Близкия изток.

 

"Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изложи 4 точки, които трябва да бъдат изпълнени - всяка държава да има право на защита; Минимални жертви; Да няма тежки последици върху инфраструктурата и населението; Да се инициира процес на създаването на група от държави, които да противодействат срещу тероризма в Близкия изток", отбеляза проф. Кънчев.

Специалистът бе категоричен, че САЩ активно работят в Близкия изток.

 

"Блинкън се среща с всички. Виждаме, че много внимателно и дискретно се държи както Китай, така и Русия. Нито Русия, нито Китай, не си позволяват тежки, остри коментари. На политическо ниво няма такива коментари. Това е добра новина. Това означава, че ако имат преговори, Русия и Китай ще искат да участват. На мен ми се струва, че има малък прозорец, в който, ако бързо приключи сухопътната операция, ще се наредят нещата", смята експертът.

 

По думите му Китай няма военната мощ на Русия и САЩ.

 

"92% от ядрените оръжия в света са в ръцете на САЩ и Русия. Така че Китай не може да се съизмерва с тях. Китай няма да воюва с нито една ядрена сила, ако тя първа не нанесе удар. Виждаме как всички велики сили са си намерили проксита и действат чрез тях. КНДР може да изиграе много лоша шега в тази зона. Северна Корея е много опасна - при нея няма никакъв контрол върху ядрените оръжия. 90% от икономиката на Северна Корея зависи от Китай", допълни той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5072 |06.11.2023 Николай Денков: Президентът Румен Радев е назначил всички шефове на служби – това е овладяване . 2| 5113 |06.11.2023 Почина културният антрополог проф. Ивайло Дичев . 5| 4220 |05.11.2023 Проф. Стоянович: Не мога да си представя, че в 21 век някой в ЦИК може да каже, че на машината ѝ се е разхлабила паметта . 8| 4074 |05.11.2023 Президентът Румен Радев гласува с машина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads