Реклама / Ads
14| 4675 |23.12.2022 НОВИНИ

Проф. Румен Кънчев: Защо е тази тайнственост по отношение на Украйна, каква бе визитата на военния министър там?

.
Румен Кънчев
”Силно учуден съм защо е тази тайнственост и защо не участваме по-смело в подкрепата си за Украйна. Ще дойде един ден, в който този въпрос ще ни бъде зададен. Имаме военни заводи. В тези месеци сме продавали огромно количество оръжие. Излиза, че се възползваме от кризата, за да печелим от нея, а не подаряваме и не показваме солидарност”, заяви проф. Румен Кънчев.
 

Проф. Кънчев призна, че не е разбрал каква точно е целта на визитата на военния ни министър в Украйна. А в списъка с оръжия на САЩ за Украйна се виждат системи, които ние спокойно бихме могли да предоставим, стана ясно от думите му.


"Все по-малко двете страни говорят за мир. В понеделник Путин проведе среща с колегиума на Министерството на отбраната, в което беше казано, че руската армия е готова да се сражава до победата. При посещението на Зеленски в САЩ беше заявено същото. И двете страни си поставят победата като задача минимум. Тази война вероятно ще продължи много дълго", заяви експертът по международна сигурност и геополитика пред Bulgaria ON AIR.


"В геополитически план Русия губи войната, вероятно ще я загуби и във военен. Губи я и в стратегически план. Върви процес на преструктуриране на европейската архитектура за сигурност и Западът вече не иска да работи с Русия. Русия все повече е изтласквана от полето на международната политика", каза още проф. Кънчев.


За него няма две мнения, че Путин оказва преса върху Лукашенко и Беларус да се включат по някакъв начин във войната. Беларус има около 10 000 войници, които да постави в оперативна готовност, тя няма никакъв интерес да подкрепи Путин, отбеляза експертът.


"Посещението на руския президент беше именно с такава цел. Добре е конфликтът да не се разширява и да не обхване съседите. Американската дипломация много внимателно следи този процес", поясни бившият зам.-министър на отбраната.


Той добави, че стратегията на руската армия е да унищожава всички системи, които обслужват цивилното население. Да се предизвика паника и украинските граждани да окажат натиск на правителството за прекратяване на конфликта. Но се оказва, че все по-силни стават духът и мотивацията им за победа, смята експертът по геополитика.


"Ако започнат преговори по 10-те точки, предложени от украинската страна, според Зеленски в края на февруари може да се стигне до мирни преговори и прекратяване на убийствата. Проблемът е, че и двете страни не могат без победа. Загуба на Украйна би означавала дълбоко разместване в Европа. Би била приета като загуба на самите европейци. Тежка загуба на Русия би означавала смяна на режима. Конфликтът навлиза в много тежка фаза на ескалация", настоя проф. Кънчев.


Той завърши с думите, че авторитарният режим на Путин продължава да бъде устойчив в Русия. И допълни, че в същото време Украйна ще бъде подкрепяна изцяло от САЩ и НАТО. Експертът прогнозира, че руснаците ще поискат да седнат на масата на преговорите след лятото на 2023 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3169 |22.12.2022 Проф. Пламен Киров: Мотивите на ветото на президента срещу Изборния кодекс са слаби и противоречиви . 0| 3833 |22.12.2022 Проф. Слатински: Кисинджър, Стиглиц и Кругман фалираха като идейни стожери на Запада . 10| 3224 |22.12.2022 Проф. Гечев: В България богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни . 5| 3652 |20.12.2022 Почина проф. Христо Мермерски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads