Реклама / Ads
23| 3231 |21.01.2022 НОВИНИ

Проф. Стоянов: Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците

.
Проф. Росен Стоянов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците. Оттам идва и недоверието във ваксините. Тази теза сподели политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.
 

"Доверието на институции в България се счупи изцяло и дълбочинно по време на кризата през 1986 г. в Чернобил. Когато дори моето поколение, марширувайки под радиационния дъжд на 1 май, бе усмихнато и махаше на другаря Тодор Живков. Информацията бе скрита и оттам нататък се правят исторически изследвания кой какво е прикривал и как е манипулирал", припомни той.

 

Според него дефицитът на доверие е особено опасен по време на криза като пандемията, защото хората не са компетентни в здравната сфера.

 

"Ние би трябвало да се доверяваме на науката, но това означава да се доверяваме на официалните говорители – на институционализираната комуникация. Ние не се доверяваме, но има опасност те да са прави за нещо, да не ги послушаме и оттам нещата да станат като лавина – неуправляеми", предупреди проф. Стоянов.

 

Дали политиците използват темата за Ковид-19 и ваксините за собствена облага, дава добра представа за техния морал и етика, стана ясно още от думите му.

 

"Темите, свързани с хляба и здравето, са най-разбираемите, най-болезнените и най-близките до нас. Затова често политиците спекулират именно с тях, а не с щастието, стандарта на живот, образованието. Хлябът и здравето. Това жонглиране с тези теми може на мислещите хора да даде представа за етиката и морала на онези, които ни управляват – докъде ги използват за собствена облага в такива ситуации и докъде се опитват коректно да ни дадат информация и съответно правото на личен избор", обясни той.

Политологът изрази съмнение, че сегашното правителство ще наложи задължителна ваксинация. Но ако го направи – ще падне от власт.

 

"Правителството и без това се държи на магия, там са много политически субекти, обединени в четири коалиционни партньора, които не са единни по въпроса. Категорично се съмнявам, че ще направят тази грешка. Просто ще паднат от власт", смята проф. Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4074 |20.01.2022 Проф. Чавдар Ботев: Неправилното лечение е причина за високата смъртност в България . 2| 5623 |19.01.2022 Проф. Веско Панов: Според ВАС сегашният ректор на Техническия университет е едно правно нищо . 18| 11254 |19.01.2022 Проф. Овчаров предлага на Петков и Василев негов курс по история . 11| 3231 |19.01.2022 Проф. Александрова: Новите лекарства срещу COVID-19 са шанс за контрол над пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads