Реклама / Ads
11| 4915 |29.01.2016 НОВИНИ

Проф. Танев: Бях в окопна позиция, сам срещу всички

.
Тодор Танев
Аз няма да си подавам оставката, ако не ми е поискана. Ритуални танци на самоубийство няма да направя. Очаквам мъжки разговор с премиера. Не, че ми се остава на поста, но има правила и аз като професор, ги следвам. Това каза проф. Тодор Танев в предаването "Още от деня" по БНТ.
 
Трябва да имам мъжки разговор, след всичко, което съм направил, добави той. Проф. Танев посочи, че няма аргументи, за да подава оставка. „Искам да ми кажат техните аргументи за искането на оставката ми. Ако имат аргументи, те да внесат оставката ми в парламента в понеделник“. „Аз съм първият министър, който позволява на бизнеса да влезе в образованието“, добави Танев.

На въпрос дали е бил изненадан от решението на премиера, Тодор Танев каза: „Мислите ли, че аз като политолог съм изненадан, че ми е поискана оставката. Още от втория-третия ден започнаха атаките срещу мен, аз бях поставен в окопна позиция и бях сам срещу всички“. Проф. Танев отново подчерта, че е бил издигнат от гражданската квота.
 
Професор Танев отказа да коментира номинацията, като посочи че тя е политическа. „Във всяка една област в министерството за една година направих максимума, това може да се потвърди от социалните партньори, голяма част от гилдията, младите учени, учените, съвета на ректорите и всички, които са добронамерени. Даваме на следващия министъра една добра платформа, по-голямата част от която съм писал аз.“

Професорът коментира и терминът „съжителство“, визиращо турското робство, което предизвика протести. „От 25 г. се дъвче този проблем. Не може за шест дни всичко да се обърне срещу мен. Това беше проект и си остава проект. Той е качен за обсъждане, но не е приет. Имаше широко платени с бюджета обсъждания още преди три години. Същият екип, който е творил това нещо още тогава го е обсъждал. Няма да мине номерът, че ние сме много виновни“, разкри Танев. „За мен може и да е имало робство, както и да съм участвал в правенето на арменската стратегия за национална сигурност. Сред историците се формира термина „владичество“.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се включи по телефона и каза: „Оставката, която беше поискана, беше политически акт. Тя няма да реши проблема. Има два предмета в образованието, които формират националното самосъзнанието и са част от националната сигурност. Това са "Българският език" и "Историята". Прави впечатление, че часовете по тези предмети намаляват. Имаме нужда учениците да се възпитават в родолюбие. Аз как да обясня на моите сънародници, че са избити близките им, това от съжителство ли е? Нека да наричаме нещата с истинските им имена, призова той.“ От думите му стана ясно, че протестът в събота няма да се отмени, а хората ще изразят гражданската си позиция.

„Всеки в България разбира от образование повече от самите експерти. Те роптаят срещу едно предложение, а накрая ще им дойде друго решение“, предупреди Танев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4455 |29.01.2016 Проф. Кантарджиев: Зика може да дойде у нас чрез внос на бамбук . 26| 5108 |29.01.2016 Проф. Танев: Голяма партия от РБ работеше за отстраняването ми . 11| 5309 |28.01.2016 Тодор Танев: От медиите научих за оставката, веднага я подавам . 6| 4414 |28.01.2016 Проф. Танев: Съдбоносна грешка ще е да уволнявам в големи количества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads