Реклама / Ads
13| 5242 |09.11.2021 НОВИНИ

Проф. Велизарова: Докато всички не преминем през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре

.
Проф. Светлана Велизарова Източник: стопкадър, БНТ
Докато всички не преминем през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре - ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход. Това обясни пред Българската национална телевизия проф. Светлана Велизаровa.
 

„Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но, ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест“, обясни тя.

 

По думите й децата продължават да боледуват от коронавирус леко. „Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска“, поясти проф. Велизарова.

 

По думите й 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

 

„Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година подред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват“, допълни проф. Светлана Велизарова.

 

Според нея родителите бягат от лична отговорност.

 

По думите й не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава.

 

„Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19“, уточни проф. Светлана Велизарова.

 

„Децата над 15 години, тийнейджърите, трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Фейсбук. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи с години“, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3161 |08.11.2021 МОН и МЗ: С маски в клас, докато не излезе резултатът от теста . 21| 3812 |08.11.2021 Проф. Александрова: Комбинацията между векторна и РНК ваксина дава по-добри резултати . 5| 3188 |08.11.2021 Проф. Игнатов: Политическото противоборство излиза извън пределите на отговорността . 17| 2858 |08.11.2021 Проф. Галунов: Липсва големият дебат в президентската кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads