Реклама / Ads
3| 7555 |25.03.2024 НОВИНИ

Проф. Владимир Чуков: Руснаците си затварят очите за нещо, което е много по-смъртоносно за Русия

.
Източник: скрийншот
"САЩ се изтеглиха от Афганистан, но оставиха на терен информатори. Путин гледа предупреждението през призмата на войната в Украйна – врагът ни дава информация, за да ни изпързаля".
 

Това каза пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

 

Чуков ясно очерта белезите, които показват почеркът на ИДИЛ в атаката - конкретно на крилото "Хоросан", което е директно с марка "Централна Азия" и в което членовете са основно от района на Кавказ:

 

"Има неглижиране от страна на руските служби от това, което идва от Изтока. Те си мислят, че огромната заплаха е НАТО, Украйна, Европа, но не си дават сметка какво се подгрява. След като "Ислямска държава" беше разгромена в Сирия и Ирак, групировката иска да направи халифат в Хорасан. Това е една историческа територия, която обхваща Иран, Афганистан и Централна Азия – Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. Създателите на тази групировка са бивши талибани", коментира той.







Според него изборът на мястото на атентата и на атентата не са случайни.

 

"С огромни букви е написано името на Муслим Магомаев – човек, който носи името на исляма. В същото време там има рок концерт. Търсели са символика. Това е ясен удар и послание към Путин. Те искат да си възстановят халифата", подчерта Владимир Чуков.

 

"Руснаците в момента си затварят очите за нещо, което е много по-смъртоносно и опасно за Русия. Ако имате нападател от Запад – вие имате субект, който мисли като вас. Има същата координатна система и същите ракети.

От изток не воюват по същия начин – това са терористични актове, това са нападения над цивилни, всяване на масов страх. Защо "Ислямска държава" удари Москва? Москва в момента е центърът на световните новини. Така влизат в европейските медии, в американските медии и стават водещи и то чрез четирима таджикски маргинали", добави той.







Чуков напомни и как като тръгна пълномащабната война в Украйна, в Дагестан имаше сериозни протести - и тогава маниерът беше като на ислямистите - първо напред децата и жените, след това - мъжете. Той напомни и как след разпада на СССР от Таджикистан е дошло предупреждение, че Централна Азия е територия на исляма, не на Русия. С това се съгласи и журналистът и бивш кореспондент в Москва на БНР и БНТ Валерий Тодоров.

 

"Ще се влошат отношенията между Русия и Турция. Един от нападателите е дошъл от Турция. Те са имали подготовка. По-рано Владимир Путин отложи посещението си в Турция заради много силните ислямистки настроения в Дагестан. Следващата Чечения ще бъде Дагестан", каза още проф. Чуков.

 

Валерий Тодоров обърна внимание как руските служби гледат само в посока "Украйна" и че автоматите, използвани от заподозрените за атаката, били "камуфлажни" т.е. в Русия не можело да се сдобиеш с тях, пак според руските служби. А за охраната на "Крокус Сити Хол" Тодоров преразказа как имало позиция "ама какво можехме да направим" - погребението на Алексей Навални добре показа какво може да се прави от руските милиционери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2687 |25.03.2024 Надежда Нейнски: Репресиите в Русия ще се увеличат под претекста, че държавата трябва да се погрижи за гражданите . 0| 3000 |25.03.2024 ISW: Украйна съобщава за свалени 18 ракети Kh-101/555 и 25 безпилотни летателни апарата Shahed . 1| 2567 |25.03.2024 Цалапица възобновява протестите. Искат да разберат кой е „тайният” свидетел . 0| 8074 |25.03.2024 Има решение при крампи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads