Реклама / Ads
0| 2853 |28.08.2022 НОВИНИ

Прогнозират скок в цената на такситата

.
Източник: архив
Нов скок в тарифите на такситата от нова година. Това прогнозираха от бранша заради рекордно високата цена на метана. Само за месец той е поскъпнал с 47%. Това доведе до бум в монтирането на газови уредби.
 

Екип на NOVA се качва в таксито на Стойо Стоев. Той е шофьор с 22 години опит. Доскоро карал на метан. Макар, че е верен на професията, заради скока в цената на горивото, се замислил дали да не слезе от таксито. „Такова нещо не се е случвало през всичките години“, отбелязва той.

 

За да продължи да работи на печалба, имало само една опция - да смени метанова уредба с газова. „Всеки един от колегите си плаща тази промяна. На мен лично ми излезе някъде около 1 300 лева“, обяснява Стоев.

 

Това се отразило на бюджета му. „След две години COVID криза може да си представите колко е трудно да извадите подобни пари. Справих се с кредит, нямах друг избор”, посочва таксиметровият шофьор.

 

Голяма част от колегите на Стойо минават на газ. Причината е, че пропан-бутанът е поскъпнал най-малко за последната година - едва около 5%. „Навсякъде, където това е възможно - нашите колеги го практикуват. Записват часове за октомври, за ноември, защото вече на метан не се издържа“, коментира Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

 

Но не всички таксита с метанова уредба могат да я сменят. „Огромна част от автомобилите са заводски на метан и не могат да преминат на пропан-бутан - заради лизинги, заради отпадане на гаранцията“, посочи Стоев.

За да се компенсират високите цени на горивото, скоро се задавало ново повишение в тарифите на такситата. „Например 15%. Всичко това ще стане от 01.01.2023 година“, прогнозира Ризов.

 

Само за последния месец метанът е поскъпнал с 47%. За половина година - с 91 на сто, а спрямо година по-рано - с 213%.

 

„Паркът на градския транспорт и на София, и на Пловдив е на метан. Това е проблем. Ако един таксиметров шофьор просто спре да извършва тази услуга, столичният транспорт не може да го направи“, поясни председателят на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

 

Сравняваме цената на метана в България с тази при нашите съседи. „В Сърбия е 1,76 за килограм. В България миналата седмица беше 5,20“, добави Павлов.

Експертите обясняват тенденцията с несигурните доставки на природен газ. „Това е в резултат на политизирането на икономиката. Пренесохме противопоставянето на политическата сфера в икономическата“, е мнението на председателя на Българска газова асоциация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3547 |27.08.2022 Сашка Васева: Дните ми минават тъжно, нито един колега не ми помогна. Искам да съм на сцената . 0| 3560 |26.08.2022 Рекорден скок на цените на тока в Европа . 0| 3774 |26.08.2022 Евгений Кънев с груба сметка за цената на 12 г. герберски евроатлантизъм – над 20 млрд. лв. . 0| 2700 |26.08.2022 Радев от Бургас: Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят трафик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads