Реклама / Ads
24| 8459 |19.01.2024 НОВИНИ

Прогонени руски дипломати изтърбушили сградата на генералното консулство в Русе

.
Русе
В края на юни 2022 г. коалиционното правителство с премиер Кирил Петков изгони от страната всички дипломати от Генералното консулство на Русия в Русе. Сградата, която е общинска собственост, остана необитаема.
 

Тези дни специална комисия е направила оглед на състоянието ѝ и е констатирал, че са нанесени щети на имуществото при напускането на обитателите, съобщава БНР и допълва, че състоянието, в което руският дипломатически персонал е оставил сградата, е "скандално".


Кореспондентът на националното радио в Русе припомня, че сградата, в която се е помещавала дипломатическата мисия на Съветския съюз, а след това на Русия, се намира на атрактивно място в града, с просторна градина и двуетажна постройка за административни и жилищни нужди. Имотът е частна общинска собственост и от 1985 г. насам в бюджета на града са влизали наеми.






"Вчера реших да отида и да видя какво става. Останах изненадан, че ги няма касите на вратите и помислих, че общината ги е свалила. На втория етаж, където са апартаментите, всичко беше махнато. Тук и там липсваха и крановете на мивките", разказва арх. Венцислав Илиев, автор на проекта на сградата.


По думите му при напускането си руските дипломати са изтръгвали вратите на стаите с касите, батериите на мивките, леглата, мебелите, кухненското оборудване - все неща, които на малцина би им хрумнало да отнесат в родината си.





Арх. Илиев припомня, че преди да стане дипломатическа мисия, на този терен е имало имало "чудна детска ясла". През 1984 г. обаче, когато в България се провеждаше срамната смяна на имената на мюсюлманите (т. нар. от БКП "възродителен процес"), партията взема решение да засили присъствието на съветските другари в региона и да създаде след повече от 100 години отново Генерално консулство на руснаците в Русе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4667 |18.01.2024 Премиерът Денков в Давос: Целта е България да приеме еврото на 1 януари 2025 г. /видео/ . 0| 4959 |18.01.2024 Румънски евродепутат: Румънците искаме България да се присъедини към Шенген заедно с нас . 1| 4878 |18.01.2024 Прокурорът по делото за малтретираното 5-годишно момченце е потресен от изскачащите "зловещи престъпления" . 9| 6395 |18.01.2024 Зам.-посланикът на Украйна Анна Тертична: България е цел на руската пропаганда. Дезинформация е, че контраофанзивата ни е неуспешна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads