Реклама / Ads
0| 4080 |28.09.2015 НОВИНИ

ЕС с програма за сътрудничество за Балканите и Средиземноморието

.
ЕС прие първата програма за транснационално сътрудничество за Балканите и Средиземноморието, обхващаща Балканския полуостров и източната част на Средиземно море.
 

В програмата участват три държави от ЕС (Гърция, България и Кипър) и две държави кандидатки за членство в Съюза (Албания и бившата югославска република Македония). Тя е насочена към две ключови предизвикателства за региона: повишаването на конкурентоспособността чрез предприемачество и иновации и опазването на околната среда, съобщиха от ЕК.

 

Европейският комисар по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: „Тази програма бе създадена поради силното желание на участващите страни да обединят ресурсите си, за да се справят с общи предизвикателства. Сътрудничеството за насърчаване на иновациите и предприемачеството може да помогне на региона да привлича повече инвеститори и предприятия. Пожелавам на държавите много успех в създаването на това сътрудничество и в подпомагането на проекти, които ще се възползват от регионалните предимства и ресурси“.

 

С проектите, финансирани по програмата, ще се насърчават предприемачеството и иновациите в МСП — ще се стимулират предприемаческите, социалните и цифровите иновации, ще се установяват връзки между бизнеса и образованието и ще се създадат условия за обмен на знания между всички участващи региони. Проектите, финансирани по втория приоритет, ще гарантират устойчиво използване на ресурсите и опазване на природното и културното наследство в целия регион на Балканите и Средиземноморието.

 

За програмата ще бъдат отпуснати над 28 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и над 5 милиона евро от Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ (ИПП). Като се включи съфинансирането от страна на самите държави, средствата за насърчаване на сътрудничеството в региона достигат почти 40 милиона евро, съобщава БГНЕС.

 

Гръцкото министерство на икономиката, инфраструктурата, мореплаването и туризма бе определено за управляващ орган на програмата. Ще бъдат финансирани до 85% от разходите за дейности на партньорите по проекти. Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) има за цел да засили икономическото и социалното сближаване в Европейския съюз чрез намаляване на различията между регионите. По линия на ЕФРР ще се инвестират над 199 милиарда евро в регионите на Европа през периода 2014-2020 г. Чрез Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) се предоставя финансова и техническа помощ в подкрепа на реформите в страните в процес на присъединяване. Средствата по ИПП помагат за изграждане на капацитета на тези държави, което води до постепенно и положително развитие на региона. За периода 2014-2020 г. ИПП разполага с бюджет от около 11,7 милиарда евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6143 |28.09.2015 О. Октай: Предизборната програма на ДПС е провокация и етнизиране . 6| 4841 |27.09.2015 Плевнелиев: Трябва да има програма за интеграция на бежанците . 13| 6395 |22.09.2015 Кънев: Тотална политическа партизанщина, но сме най-стабилни на Балканите . 13| 15632 |16.09.2015 Фрог алармира: Лапат 200 млн. за гъски по Програмата за развитие на селските райони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads