Реклама / Ads
4| 5346 |02.01.2020 НОВИНИ

Прокуратурата: ”Феникс - ЕООД” внесла 9 тона боклуци от Италия, складирани са в Плевен

.
Ваня Савова
Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за 9 000 тона отпадъци, внесени от Италия, открити в депо в Плевен. Това съобщи ръководителят на окръжната прокуратура в града Ваня Савова. Сигналът е подаден в края на миналата година.
 

Проверката и процесуалните действия, които извършва прокуратурата, са свързани с фирма "Феникс - ЕООД" и с други фирми, представлявани от същия собственик, съобщи Савова.

 

 "Депонираните на място, което ни е известно отпадъци, в голямата си част са внос от Италия, но не са тези, които са били натоварени на влакова композиция. Тези са пристигнали по море.


Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година. Към момента е ясно, че фирмата трябвало да ги обработи, но това не се е случило", обясни Савова, цитирана от БНТ.

 

Тя допълни: "Няма ток, няма вода, няма машини, които видимо да могат да извършват дейности във връзка с преработката на отпадъка. Има машини във видимо лошо състояние. Отпадъците, които са огледани от разследващите са пластмаса, хартия, дърво и метал, Взети са проби, за да се установи дали са опасни", каза Савова.

Разследването е започнало преди 2 дни. Разпитани са хората, свързани с вноса и съхранението на отпадъците. Огледано е местопроизшествието, иззети са документи от РИОСВ - Плевен. По думите на Савова към момента има достатъчно основания да се смята, че са нарушени изискванията за съхранение и преработка на отпадъците.

 

"Имаме основания да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална дирекция за опазване на околната среда и водите. Но към този момент това са само предположения и се извършват процесуални действия за установяване евентуално на елементите и на такова деяние", уточни тя.


Полицията и прокуратурата са взели мерки да не се допусне внос на отпадъци от собственика на фирмата, докато не се изясни дали тя има необходимия капацитет за преработка и съхранение, допълни Савова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4953 |13.12.2019 Прокуратурата: Двама министри са отговорни за кризата с водата в Перник . 1| 4067 |17.09.2019 Прокуратурата: БНР не е спазило задължението си за постоянно радиоразпръскване . 0| 4470 |28.05.2019 Прокуратурата: Майката от Силистра скочила с двете си деца в Дунав . 0| 3610 |26.05.2019 Прокуратурата: 15 досъдебни производства са образувани за престъпления против политическите права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads