Реклама / Ads
7| 6192 |08.06.2020 НОВИНИ

Прокуратурата извади разпит на обвиняем по сагата с боклука

.
братя Бобокови
Прокуратурата продължава с тенденцията да разпространява стенограми от разпити по ключови дела, които според обвинението представляват обществен интерес. Новата порция доказателства са пуснати във връзка с разследването по аферата “БоклукГейт”, а разпитът, пуснат на сайта на обвинението е на свидетел срещу братя Бобокови.
 

Фирми на братя Бобокови депонирали опасни отпадъци в нарушение на закона, твърди свидетелят, който е и един от обвинените за участие в организирана престъпна група. Припомняме, че заедно с него и братя Бобокови, под прицела на спецпрокуратурата попадна и вече бившият зам.-министър от МОСВ Красимир Живков.

 

В разпространения документ имената са заличени, но разпитвания се представя като бивш директор на завода на братя Бобокови в Монтана. Много е вероятно да става дума за поставения под домашен арест Васил Богданов.

 

В 34-страничната дешифровка на разпита на Богданов, който е под домашен арест, той обяснява, че от 2014 година е разбрал, че "в част от дейността по обработката и складирането на отпадъците на фирмата, за която е работел, се извършват престъпления".

 

От обясненията на Васил Богданов става ясно, че отрича да е част от организирана престъпна група, но всичко се “стоварило върху главата му”.

 

Според него генерираните отпадъци са отивали за депониране или окончателно третиране във водещи немски фирми от всички заводи на дружеството, без да се замърсява околната среда. На един по-късен етап - през 2013 г. или 2014 г., в България са се появили дружества, които изненадващо получили право да третират подобни опасни отпадъци. С появата на тези фирми започнали затрудненията в издаването на разрешителни, за транспорт и депониране на отпадъци към Германия. Започнали да се получават и писма от РИОСВ-Монтана, като дружеството било посъветвано да потърси български фирми.

 

Според показанията започнало депониране на отпадъци на площадка в Лом. Проверка на РИОСВ-Монтана обаче установила, че има нарушения и отпадъците не само не се унищожават, а са събрани със стотици тонове. Бившият директор твърди, че след намесата на Бобокови опасният боклук бил преместен на друга площадка край Плевен, като по негови думи имало и пълната подкрепа на кмета, шефът на РИОСВ и областния управител.

 

Всичко това е било благодарение на контактите на г-н П. Б. (вероятно става дума за Пламен Бобоков) в МОСВ, включително и със зам.-министър К.", обяснява Богданов пред съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 29788 |08.06.2020 Само във Фрог: 34 служители от НСО напускат. Отиват гардове в прокуратурата . 23| 9720 |06.06.2020 Прокуратурата вика на разпит Валентин Златев от ”Лукойл България” . 2| 5592 |05.06.2020 Конфликт в БНР: Трима от УС със сигнал в прокуратурата срещу генералния директор . 47| 10381 |05.06.2020 Божков до прокуратурата: Предал съм над 60 млн. лева директно на Борисов и Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads