Реклама / Ads
7| 4608 |25.03.2020 НОВИНИ

Прокуратурата: Каролев грубо е пренебрегнал установените правила

.
Владимир Каролев
На 24 март Софийска районна прокуратура се самосезирала от публикация в социалните мрежи, от която било видно, че Владимир Каролев предприел пътуване от столицата до друга област, въпреки че трябва да спазва задължителна 14-дневна карантина заради скорошното си завръщане от Лондон, съобщи прокуратурата.
 

Веднага е образувано досъдебно производство, а от прокуратурата възложили на МВР да провери каква декларация е представил икономистът на полицейските служители, за да премине през контролните пунктове на излизане от София.

 

В същия ден служител на Столичната дирекция на вътрешните работи е осъществил контакт с Владимир Каролев по мобилния телефон, от който е станало ясно, че той се намира на територията на град Разлог, но категорично отказва да яви пред органите на реда. Именно това е и наложило той да бъде задържан за 24 часа.

 

В хода на разследването е установено, че Владимир Каролев собственоръчно е подписал декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, намиращ се в Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“. Установено е обаче, че хотелът има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването.

 

„Видно от публикации в социалната мрежа, лицето е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест“, категорични са от прокуратурата.

 

В позицията си от държавното обвинение обръщат и внимание на факта, че Владимир Каролев е публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти.

 

„Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Владимир Каролев целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19“, смятат още от прокуратурата.

 

 

Сайтът "Държавна сигурност. ком" припомня, че Владимир Каролев е вербуван от Трето управление на Държавна сигурност (военното разузнаване, ВКР) през 1979 г. като агент под псевдонима „КАМЕН”. Тогава той е бил с навършени 18 години и е отбивал военната си служба.

Свален е от оперативен отчет през 1982 г. През 1990 г. при тайното и незаконно прочистване на досиетата от БКП/БСП неговото досие е унищожено с протокол през месец юли, когато все още управлява еднопартийното правителство на БСП начело с Андрей Луканов, а в МВР-ДС министър на вътрешните работи е човек на БСП.

След разкриването му Каролев публично призна, че е оказвал съдействие на ДС докато е бил в казармата. Според него тази тема била важна, ако някой е навредил на някой друг. „Иначе няма никакво значение през 2007 г. дали някой е бил агент на ДС или не”, заключи тогава Каролев, който беше избран за общински съветник от партията на Симеон Сакскобургготски.


Други ръководни постове, които агент „КАМЕН” е заемал

През следващите години Комисията по досиетата разкри Каролев в качеството му на лице, което е заемало или заема различни ръководни постове.

През 2011 г. е обявен в качеството му на кандидат за кмет на София, издигнат от НДСВ.

През 2015 г. при проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на синдиците Каролев е обявен като синдик от 2003 г.

През 2017 г. при проверката на Столична община е обявен като общински съветник в периода 2003-2011 г.

През 2017 г. при проверката на "Българска фондова борса – София" АД е обявен в качеството му на член на управителен орган (Съвет на директорите) от 04.01.2002 г. до 20.09.2002 г.

 

През същата година при проверката на инвестиционни посредници и на инвестиционни дружества – "Балканска консултантска компания - ИП" ЕАД Каролев е обявен като член на управителен орган (Съвет на директорите) и председател на Съвета на директорите от м. юли 2003 г. до м. юли 2015 г.

 

През 2017 г. при проверката на приватизационните фондове - ИНДУСТРИАЛЕН ПФ АД. Е огласен като член на контролен орган (Надзорен съвет) от 26.11.1996г. до 02.02.1999г.

През 2018 г. при проверката на инвестиционни дружества – "НИД "Индустриален фонд" АД" АД Каролев е обявен от Комисията по досиетата в качеството му на член на контролен орган (Надзорен съвет) от 02.02.1999 г. до 22.08.2000 г. и член на управителен орган (Съвет на директорите) от 22.08.2000 г. до 22.05.2001 г.

 

През 2018 г. при проверката на дружествата с държавно участие към Министерството на Икономиката е обявен като член на Съвета на директорите на "НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ" ЕАД (НКИЗ ЕАД), гр. София от 22.11.2016 г.

През 2019 г. при проверката на политическите партии – партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) е обявен като член на ръководен орган на партия (Член на Политически съвет) от 13.11.2008 г. и член на ръководен орган на партия (Член на Национален съвет) от 20.01.2010 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4329 |25.03.2020 Образуваха досъдебно производство срещу Владимир Каролев . 27| 6646 |24.03.2020 Задържаха Каролев заради карантината. Той: Ще съдя държавата, данъкоплатците ще платите . 11| 4071 |16.03.2020 Каролев иска да има икономист и финансист в Щаба . 8| 5499 |27.02.2020 Прокуратурата: Елена Динева е опасна, заради позицията й на най-близък човек до Васил Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads