Реклама / Ads
12| 3424 |02.02.2021 НОВИНИ

Прокуратурата не казва разследва ли Пламен Узунов заради доклада на ОЛАФ

.
ГДБОП и прокуратурата се похвалиха с участие в мащабна операция, в която е бил разбит международен канал за трафик на хероин. Съобщението идва часове, след като от държавното обвинение заявиха, че работят по констатациите, направени в доклада на ОЛАФ. В тях се твърди, че има злоупотреба с власт и търговия с влияние в МВР след договор за обществена поръчка. Прокуратурата обаче не обели и дума за това.
 

Доклад на Европейската служба за борба с измамите показва сериозни нарушения и злоупотреби с европейски пари, които се отнасят до покупката на джипове “Грейт Уот” за Министерството на вътрешните работи. От ОЛАФ заявиха, че страната ни трябва да върне близо 6 милиона евро.

 

Появиха се обвинения, че договорът за обществената поръчка е бил сключен по време на служебното правителство на Румен Радев, в което вътрешен министър бе Пламен Узунов. От президентството опровергаха твърденията и заявиха, че поръчката е била стартирана по време на служебното правителство, но договорът е сключен при “Борисов 3”. 


Днес Специализираната прокуратура публикува и информация, в която заяви, че започва проверки и ще лица ще бъдат разпитани. Материалите били добавени към друго дело, свързано с  с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми, са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл. 321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.2 от НК. Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления.


Смята се, че сред тези лица е именно и Узунов, заради когото прокуратурата нахлу и в президентството това лято. 


На днешния брифинг по случай участието на държавното обвинение в акцията за международната група за трафик на хероин обаче и дума не бе обелена за Узунов. Прокурор Валентина Маджарова отказа да потвърди пред медиите, че името на Узунов присъства в доклада.


“Каквото има Специализираната прокуратура да каже по отношение на доклада на ОЛАФ е изписано в съобщението. Не бих искала да коментирам”, заяви Маджарова на брифинга, цитирана от bTV.

 

"Знаете, че с последните промени на НПК докладите на ОЛАФ вече има доказателствена тежест и могат да бъдат приобщени кам материалите по наказателното производство. Нека не навлизаме в повече подробности. Ние сме открити, прозрачни, отворени и ще го съобщим. Намеци в съобщението на Специализираната прокуратура не бих казала, че има. Не мисля, че е нужно да правя трактовка и разбор на текстовото съдържание на съобщението, което сме качили", посочи още Маджарова.


А иначе - след съвместната акция на ГДБОП, българската прокуратура и служители и на американската Агенция за борба с наркотиците е била разбита международна престъпна група за трафик на хероин. Началната точка е била Турция, а каналът е минавал през България, различни европейски държави. Крайната точка е била САЩ. Няма информация как точно е бил изнасян наркотикът.


Задържани са шест лица - трима са българи, двама са сърби и едно лице с двойно гражданство. Става дума за около 20 кг хероин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4401 |02.02.2021 Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от МВР след доклада на ОЛАФ . 15| 4174 |01.02.2021 Президентът: Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов . 20| 8241 |31.01.2021 Васил Божков: Прокуратурата е инструмент на „бога“ Гешев. Борисов и Пеевски са сиамски близнаци . 18| 4672 |30.01.2021 ”Демократична България” ще помага на чешката прокуратура в разследването за продажбата на ТЕЦ ”Варна”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads