Реклама / Ads
1| 5267 |26.03.2019 НОВИНИ

Прокуратурата обгрижва основния свидетел по ”Делото КТБ” Бисер Лазов

.
В почивката охраната присъстваше в залата и пред нея
Утре продължава изслушването на основният свидетел по „Делото КТБ“ Бисер Лазов. Цялото съдебно заседание днес премина в изслушване на разказаите му. Утре делото ще продължи по същия начин. Въоръжената охрана на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който е отново командирован специално заради този свидетел, се грижеше и за неговата безопасност.
 

Както вътре в залата, така и пред нея, по време заседанието и в почивките, неотлъчно присъстваха охранители, които явно пазеха Гешев. В моментите на почивката, когато Гешев не беше в залата, но основният свидетел оставаше в нея, охраната стоеше плътно до него. Самият зам.-главен прокурор пред очите на всички, се погрижи да заведе лично Лазов до служебната тоалетна на етажа, на който се намира залата в Специализирания съд.  За предишното заседание, което се провали поради неявяването на четирима свидетели Иван Гешев не беше командирован. Присъствието му в залата явно беше специално заради Лазов.

 

В началото на заседанието съдия Вирджиния Петрова предупреди, че за лъжесвидетелстване се лежи до 5 години. Тя разясни на свидетеля, че има право да използва бележки, за да си помага при фактологията на разказа си с цифри или имена. В хода на изслушването обаче адвокат Константин Симеонов обърна внимание на съдията, че Лазов не използва бележки, а чете написан тест, което беше очевидно за всички в залата от ритмичното следене и прелистване на страниците.  Съдия Петрова поиска дебелата папка пред Лазов и заяви, че това са бележки, въпреки твърдението на адвокатите, че той чете собствените си показания дума по дума.  Възражението на адвокат Симеонов накара зам.-главния прокурор Гешев да се изправи от мястото си. Съдията не прие възражението на Симеонов, след което Гешев си седна.

 

Бисер Лазов в хронологичен ред обясняваше какво се е случвало според него от 1994 година, когато се запознава с Цветан Василев. В днешното заседание разказът му стигна до периода 2009 -2011 година. В залата се коментираше, че обясненията му звучат толкова глупаво и толкова елементарно, че чак е обидно да бъдат слушани. Авокат Лулчева помоли още в началото на разказа на Лазов да бъде конкретизирано какво означава "Фирмата" защото Лазов твърди, че така се нарича съвкупността от всички фирми на Цветан Василев, но без да обясни кои са всъщност те.  От думите му стана ясно само, броя на въпросните фирми се е променял, но отново не бяха конкретизирани.

Не стана ясно дали дружествата са връщали кредитите, или не.

 

Аз бях първото подставено лице на Цветан Василев при съставянето на кухите фирми, финансирани от КТБ, заяви в съдебната зала основният свидетел.

 

Пред медиите  Гешев акцентира, че предстоят интересни неща за "политическите трепети на Цветан Василев" и още много интересни неща.

 

"Това дело ще каже, че наличните активи са били достатъчни, за да покрият депозитите на вложителите и, че банката е съборена умишлено, включително с участието на прокуратурата", коментира пред журналистите адвокат Симеонов.

 

Заседанието в утрешния ден е насрочено за 10 часа. Всички очакват съдията да даде възможност на адвокатите от защита да започнат да задават въпроси към Бисер Лазов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6025 |26.03.2019 Бисер Лазов рецитира наизуст в съда писанията на прокуратурата /допълнение/ . 4| 4181 |22.03.2019 И прокуратурата ще проверява жилищата на политиците . 0| 4098 |21.03.2019 Спецпрокуратурата оспори мярката от 500 000 лв. на Миню Стайков . 7| 7312 |20.03.2019 Б. Петрова: Ваклин има 10 000, а не 70 000 лв. - прокуратурата го пази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads