Реклама / Ads
1| 2790 |13.01.2023 НОВИНИ

Прокуратурата с подробности за NEXO: Разбита е международна мрежа в България, Кипър и Сърбия

.
Множество граждани в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада са станали жертва на международна мрежа за измами с криптовалута. Тя е действала в България, Кипър и Сърбия. Тя е неутрализирана в рамките на съвместно разследване на българската прокуратура в координация с Евроджъст и Европол, съобщават от държавното обвинение.

Международната мрежа за измами с криптовалута е действала на територията на: България, Кипър и Сърбия. Счита се, че нейните жертви са ощетени най-малко с десетки милиони евро. Задържани са 14 души в Сърбия и един човек в Германия.


В България са разпитали 42 лица, от които шестима са чуждестранни граждани. Разпитите продължават. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи, от Софийската градска прокуратура.


Следва пълният на прессъобщението от прокуратурата:

 

Софийска градска прокуратура съвместно с Главна дирекция "Национална полиция" на МВР извърши действия по разследване спрямо международна организирана престъпна група за измами с финансови инструменти при изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия.


При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в координация с Евроджъст и Европол, от следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с Главна дирекция "Национална полиция" на МВР (ГДНП-МВР), бяха извършени множество действия по разследване на територията на Република България.

 

Координираната акция, проведена с активната подкрепа на Евроджъст и Европол, доведе до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро. Голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са 4 кол центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са иззети над 150 компютъра, множество носители на данни, 3 автомобила, над 1 милион щатски долара в криптовалути и 50 хиляди евро в „кеш“, обезпечени са 2 луксозни апартамента. Задържани са 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия.

 

На 11.01.2023 г. в България е извършено претърсване на офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на едно лице, иззети са компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др. Българските власти са разпитали 42 лица, от които 6 чуждестранни граждани. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50 лица. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са участвали 33 германски полицаи.


По време на разследванията относно организираната престъпна група са открити мащабни финансови транзакции. За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност. Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели.

 

В подкрепа на трансграничното съдебно сътрудничество от Евроджъст е организиран координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с присъствието на експерт по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол. 


Разследванията на онлайн измамата започнаха през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт, Германия и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг. Акцията е подготвена на координационна среща, организирата от Евроджъст и проведена през ноември миналата година.

 

По места акцията е проведена:

 

• В Република България: от Следствен отдел в СГП съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на СГП.

• В Република Кипър: от Отдел за киберпрестъпления към полиция в Кипър

• Във Федерална република Германия: от Прокуратурата в Щутгард; Държавна служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб в Ален и Ройтлинген

• В Република Сърбия: от Специализирана прокуратура за борба с високотехнологичните престъпления, Служба за борба с организираната престъпност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2688 |13.01.2023 От прокуратурата дават още подробности за акцията срещу крипто-пирамидата . 3| 3364 |12.01.2023 Масирана спецакция в София: Прокуратурата и МВР нахлуха в офисите на търгуващата с криптовалута фирма Nexo . 2| 2601 |11.01.2023 Прокуратурата във Враца разследва катастрофата със загиналото дете . 6| 2783 |06.01.2023 Прокуратурата ще проверява имат ли имоти у нас санкционирани заради войната руснаци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads