Реклама / Ads
1| 4715 |16.09.2022 НОВИНИ

Прокуратурата притиска Цънцарова да разкрие кой издаде ”Възраждане”, че са ваксинирани

.
Костадин Костадинов, Мария Цънцарова
Прокуратурата се е включила в натиска към Мария Цънцарова да издаде източниците си на информация, която разкри разминаването между думи и дела на популярния сред антиваксърите политик Костадин Костадинов.

МВР е привикало Мария Цънцарова, за да разкрие източниците й, които разкриха, че представителите на "Възраждане" са ваксинирани, макар че пропагандират срещу ваксинацията. Асоциацията на европейските журналисти – България следи с безпокойство действията на властите срещу нашата колежка Мария Цънцарова заради разследването ѝ от началото на годината, което разкри, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани, съобщават от организацията.


За втори път Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация. АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата.


Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от “Възраждане”, посочват от АЕЖ.

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването.


АЕЖ депозира становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не получихме отговор.


Ето защо напомняме нашата позиция, че съгласно становище на Комисията по журналистическа етика от 24 май 2015 г.:


Журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни.

Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение при

спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в

демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд.


Практиката на ЕСПЧ (делото Гуудиун срещу Обединеното кралство) категорично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата”, а “липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.”


На следващо място съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския Парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на „пазител“ в демократичните общества.”


АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над колежката ни, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2745 |16.09.2022 Главният прокурор на Луганск загина при взрив в сградата на прокуратурата . 0| 2742 |14.09.2022 Кола на НСО „притиска“ други автомобили в Кресненското дефиле, назначена е проверка . 1| 2256 |13.09.2022 Прокуратурата разследва кибератаката срещу ”Български пощи” . 0| 2317 |01.09.2022 Схемата за плащане на ”Кинтекс” към фирма в Дубай отива в прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads