Реклама / Ads
1| 4146 |03.11.2016 НОВИНИ

Прокурор, оказвал натиск на свидетел по делото „Октопод”, отива на съд

.
Специализираното звено на прокуратурата ”Антикорупция” е внесло в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Димитър Захариев - прокурор от Окръжната прокуратура в Плевен, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
 
Той е обвинен, че през април и май 2015 г. е принуждавал Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото "Октопод".

Прокурор Димитър Захариев е искал свидетелят Цветанов да подаде писмен сигнал срещу Костов за това, че му е оказвал натиск какви като съдържание показания да дава по делото "Октопод".

 

Принудата е извършена посредством заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. По време на срещите между обвиняемия и свидетеля е бил използван преносим заглушител, който блокира сигнала от мобилните оператори, посочват от прокуратурата.


Целта на прокурор Захариев е била по този начин да получи кариерно развитие, като заеме поста на прокурор Светлозар Костов - тогава ръководител на Специализираната прокуратура, или поста на Иво Радев - ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен. Отделно от това, с депозирането на лъжливи показания по делото "Октопод" се е целяло и Алексей Петров да бъде оправдан, смятат разследващите. Установено е в тази връзка по делото, че прокурор Захариев е имал контакти с Алексей Петров.

 

Свидетелят Георги Цветанов не се е поддал на психическия натиск и не е изпълнил исканията на прокурор Захариев. Той загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа, напомнят от прокуратурата.

 

С обвинителния акт са повдигнати още две обвинения на Димитър Захариев - за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност, като е държал два пистолета и боеприпаси в багажника на управлявания от него лек автомобил и за това, че е държал радиосредство, когато това е забранено от закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3596 |03.11.2016 Разследват прокурорка, натискала полицаи да не спират на пътя сина й . 3| 4667 |29.10.2016 Кристалина Георгиева не подала оставка под натиск . 1| 5220 |17.10.2016 50% ръст на мигрантския натиск над България за седмица . 10| 9123 |09.10.2016 Каракачанов: Кристалина Георгиева натискаше Борисов да смени Бокова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads