Реклама / Ads
5| 2670 |23.05.2023 НОВИНИ

Прокурори от ВСС настояват Гешев да покаже мъжество и достойнство и да излезе в отпуск

.
Източник: личен архив
Главният прокурор Иван Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни желанието си да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по казуса с предсрочното му отстраняване.
 

За това призоваха шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, които на 12 май внесоха предложение за предсрочното освобождаване на Гешев, като днес четирима от тях внесоха във ВСС второ такова.

 

Апелът е част от декларация на прокурорите, публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, в която се посочва, че само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск.

 

Призовават се всички страни, които имат отношение към протичащите процедури във ВСС, да проявят уважение към върховенството на закона и да положат всички усилия за възстановяване на доверието и уважението към съдебната власт.

 

Ето какво гласи цялата декларация:

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, ПРЕДЛОЖИЛИ ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ИВАН ГЕШЕВ ОТ ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ПРОКУРОР“


От началото на месец май 2023 г., българските граждани, магистратите и юридическата общност, сме свидетели на неокачествимо посегателство и погазване на върховенството на закона, на безпримерен и невиждан до сега процес на уронване престижа на съдебната власт, на дестабилизация на държавната власт, на грубо погазване на конституционните и европейски ценности и отричане от демократичните устои на Републиката.

 

Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които внесохме предложения за установяване на основания за предсрочно освобождаване на г-н Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“ с изненада, възмущение и тревога следим неговите публични изявления и професионални действия, като административен ръководител на Прокуратурата на Република България.

 

Считаме, че главният прокурор цели не изясняване на обективната истина  и предприемане на съответните законови действия, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически конфликти, включително пълно дискредитиране на Прокуратурата на Република България и  нас членовете на Висшия съдебен съвет, подписали искането за неговото предсрочно освобождаване.

 

Дни преди заседанието на Пленума на ВСС за произнасяне по редовността и допустимостта на искането за неговото предсрочно освобождаване от заемания пост, главният прокурор продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции. От името на институцията, която представлява, пред държавният герб и националното знаме, по време в което оповестява, че ползва отпуск, той изразява позиции и заключения, анализира процеси и събития, като се опитва да овладее натрупаната гражданска енергия за постигане на цели несъвместими със заеманата от него служебна позиция. Нещо повече, от името на тази изборна длъжност, той упражнява натиск върху нас, членовете на Висшия съдебен съвет, депозирали искане за неговото предсрочно освобождаване, чрез отправяне на внушения за политически обвързаности, за нашите лични, професионални качества и авторитет.

 

Възникват множество въпроси относно активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверки срещу нас - членовете на Прокурорската колегия на ВСС, подписали исканията за предсрочно освобождаване на г-н Гешев от длъжността, която заема. Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство. Обществената значимост на постъпилите сигнали, публикувани в детайлна справка на сайта на ПРБ, не могат да служат за предтекст, при ангажирането на прокурори от ВКП и за упражняване на натиск върху нас.

 

Заявяваме готовност да изпълним гражданския си  и професионален дълг и допренесем за разкриването на обктивната истина по всеки сигнал.

 

Призоваваме главния прокурор г-н Иван Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по случая, тъй като само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск. Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими щети върху авторитета и престижа както на съдебната власт и в частност на ПРБ, така и върху българските магистратите.

 

Призоваваме всички страни, с отношение към протичащите  процедури във Висшия Съдебен съвет, да проявят уважение към върховенството на закона, и да положат всички усилия за възстановяване на доверието и уважението към съдебната власт.

Настоящата декларация ще бъде публикувана на интернет сайта на ВСС. Тя ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Министъра на правосъдието, Пленума на ВСС, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“, на Европейския главен прокурор и на Прокуратурата на Република България.

 

 Георги Кузманов – член на Висшия съдебен съвет

 

Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет

 

Калина Чапкънова – член на Висшия съдебен съвет

 

Огнян Дамянов – член на Висшия съдебен съвет

 

Йордан Стоев – член на Висшия съдебен съвет

 

Светлана Бошнакова – член на Висшия съдебен съвет


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9169 |23.05.2023 Империята “Гешев” отвръща на удара? СГП потрива ръце за имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ . 4| 2839 |23.05.2023 Гешев няма покой. И РЗИ го погна - пушил пура в Съдебната палата . 5| 2973 |23.05.2023 Прокуратурата разследва над 70 сигнала срещу Иван Гешев . 2| 2696 |23.05.2023 Прокурор Кузманов за Гешев: Да наричаш политическата класа ”боклук”, не е език, който магистрат може да си позволи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads