Реклама / Ads
21| 4675 |04.01.2010 НОВИНИ

И прокурорите подкрепиха съдиите срещу Дянков

.
Последните действия на финансовото министерство не бяха адекватни на създалата се ситуация и поставиха в още по-унизително положение съдебната система. Това се казва в писмо на Асоциацията на прокурорите в България до главния прокурор Борис Велчев и до премиера Бойко Борисов.
 
Становището касае скандал, който избухна в края на миналата година заради коледните надбавки на магистратите.


Решение ВСС разпредели в съдебната система близо 19 млн. лв. за допълнителни коледни надбавки, но парите не бяха изплатени от Министерство на финансите в срок. Това накара над 500 магистрати да заведат иск във Върховния административен съд срещу финансовия министър Симеон Дянков. Малко по-късно стана ясно, че парите са постъпили по сметките на ВСС, но не могат да бъдат преведени на съдии, прокурори и следователи, тъй като електронната система СЕБРА не работеше. Така парите останаха неизползвани.

Frognews.bg припомня, че съюзът на съдиите поиска от министъра на финансите Симеон Дянков отчет при пълна прозрачност за това как са изразходвани средствата, спестени от системата, които трябваше да бъдат раздени като 13-а заплата на магистратите.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, всички министри и представителството на ЕК в България организацията алармира, че през последните месеци представители на изпълнителната власт са извършили "поредните опити за недопустимо посегателство върху независимостта на съдебната система".

След като в началото на месеца Висшият съдебен съвет (ВСС) реши, че системата ще раздаде 24 млн. лв. като 13-а заплата, в последния работен ден преди Коледа финансовото министерство отказа да преведе парите. Министър Дянков се срещна с членовете на ВСС и им обясни, че, макар на хартия парите да са спестени, реални средства за премии няма.

В обръщението си магистратите не настояват за пари, а за това Дянков да защити действията си чрез пълен отчет по целесъобразното изпълнение на бюджет. "Общи констатации, които не се основават на конкретни факти и финансови показатели, създават привидно основание за законност на нарушеното разделение на властите и възбуждат опасна конфронтация между магистратите и останалите членове на обществото, за които отнапред се знаеше, че няма да получат коледни добавки заради финансовите затруднения на държавата. Без пълна прозрачност не съществуват гаранции за какво са били разходвани парите на съдебната власт", заявяват съдиите. Те подчертават, че "независимо от внушенията не съществуват гаранции, че 24-те млн. лв., спестени от съдебната система, са обслужили приоритетни финансови задължения, че са отишли при социално слабите български граждани или за животоспасяващи дейности".

"Разбираме, че държавата се намира в условията на финансова криза, в която е възможно да се налага специално реагиране и да съществува обективна необходимост от актуализиране на бюджета доколкото размерът на годишния дефицит се определя в края на годината. Разбираме също така, че разходната част за издръжка на държавата, в това число и на съдебната власт, трябва да е съобразена с приходната. Но от предоставената лаконична информация от страна на министър Дянков и от непоследователната позиция на ВСС по въпроса, която претърпя динамичен обрат в рамките на няколко дни, не стана ясно какви са причините да е налице реална липса на суми от бюджета на съдебната власт", пиша съдиите на премиера.

Организацията припомня и изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов по повод делата за арестите на групата за отвличания при операциите "Наглите" 1 и 2. "Нееднократно в медиите МВР заявява, че е събрало "безспорни доказателства", при които "няма европейски съд в Европа, който да не осъди тези лица на възможно най-високата присъда, която могат да получат". Внушението на тези изявления е недвусмислено и представлява натиск върху вътрешното убеждение на съда, който ще разглежда основателността на исканията за вземането на мерки за неотклонение "задържане под стража".

Убедени сме, че в никоя европейска държава не би останала без политически последствия практиката министър на вътрешните работи да издава присъди преди да е започнал съдебният процес", пише в обръщението на магистратите до премиера. Те подчертават, че изграждането на предварителни очаквания у хората за изхода на процеса, без да се съобщават фактите, част от които са класифицирана информация, е манипулация на общественото мнение чрез злоупотреба със страха и усещането за дългогодишна беззащитност от престъпността.

"Подобна политика може би носи краткосрочни дивиденти, но едва ли може да се приеме за разумен и отговорен държавнически подход", твърдят магистратите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8707 |04.01.2010 С. Дянков: Ще заживеем като средния европеец! . 48| 8460 |03.01.2010 Дянков ядоса учителя си по литература . 14| 4994 |29.12.2009 Нели Куцкова: Искът срещу Дянков не е наш . 7| 8855 |29.12.2009 Трима от "Наглите" се споразумяха с прокурорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads