Реклама / Ads

12| 8075 |05.02.2020 НОВИНИ

Прокурорите във ВСС с оплакване от медиите, пишели за имоти на магистрати

.
Сийка Милева Източник: БГНЕС
Прокурорите от Висшия съдебен съвет (ВСС) възнегодуваха срещу медийни публикации, които квалифицират като „компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт“. В заявлението им обаче, не е посочена нито една медия или публикация, провокирала реакцията на обвинителите. Липсва и информация дали твърденията в медиите са проверени и какви са резултатите от проверката.

„Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система.“, се казва в изявлението на кадровиците от ВСС,  публикувано днес в страницата на Съвета.

 

„Считаме, че поредицата от негативни медийни коментари, по отношение на Прокуратурата на Република България, видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии.“, четем още в заявлението.

 

Въпреки липсата на конкретика, прокурорите поясняват, че позицията ми е „във връзка с поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, и в съответствие с Механизма за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) (одобрен с Решение на ПК на ВСС № 9/20.03.2019 г.)“.

 

Припомняме, че според въпросният Механизъм за информацията в медиите следи говорителят на главния прокурор Сийка Милева и говорителите на съответните прокуратури. Именно говорителите решават коя публикация е добра и коя не. Може и някой следовател или прокурор да се оплаче и това де поиска подобно на днешното заявление или реакция към медия или институция.  По интересно е, че в т. 5  на разписаните действия е записано, че  „Когато публично са оповестени конкретни обстоятелства, съдържащи твърдения за допуснати от прокурор или следовател нарушения в дейността по правоприлагане или на морално-етичните норми на поведение, твърденията следва да бъдат проверени, а предприетите действия и резултатите от извършената проверка–да бъдат публично оповестени.“

 

В днешното изявление на прокурорите, освен конкретни медии или публикации, отсъства и информация за направени проверки, резултатите от тях или други предприети действия, които да запазят престижа на магистратите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4716 |19.01.2020 Проф. Григор Димитров: Доктор Дечев избра медиите, защото проблемите се решават по-бързо . 5| 3772 |18.11.2019 Съвсем очаквано! УС на Асоциацията на прокурорите брани Гешев . 13| 13495 |28.10.2019 Забъркаха ли прокурорите ни в САЩ и с хванатия руски шпионин световен скандал? . 9| 3882 |09.10.2019 Прокурорите от ВСС решиха, че Иван Гешев е нравствен и може да е шапката на обвинителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ