Реклама / Ads
2| 3626 |02.11.2018 НОВИНИ

Протест срещу каруците в Казанлък

.
Протестиращите настояха да се предвидят и по-високи глоби в Закона за недобросъвестни собственици на каруци. В момента тя е 50 лева.
В Казанлък хората са убедени, че каруци са виновни за фаталната катастрофа от 27 октомври, която отне живота на двама души. Само за ден при акция от движение са спрени 44 каруци. От вътрешното министерство смята, че проблем с каруците има в цялата страна, включително и в София.
 

Протест срещу каруците на пътя се проведе тази вечер в Казанлък. Повод за недоволството стана фаталната катастрофа миналата събота, до която, според очевидци, се е стигнало заради необозначени каруци на пътното платно, съобщава бТВ. Жестоката катастрофа на пътя Стара Загора-Казанлък на 27 октомври отне живота на 22-годишния Цанко и 23-годишната Виктория.

 

В исканията на протестиращите е водачите на каруци да имат 18 години. Сега в Закона е записано, че щом водача има навършени 12 години, може да управлява каруца. Иска се те също да плащат "Гражданска отговорност", защото когато кола  бъде блъсната от каруца, няма задължение за поемане на щетите.

 

Две подписки се събираха по време на протеста - едната за забрана на движението на каруците по републиканските пътища, втората подписка е с предложение да има рестрикции под формата на застраховка, въвеждане на минимална възраст за хората, които управляват каруците, както и настояване да бъде разрешено движението им единствено в светлата част на денонощието. 

 

Една от версиите на полицията е, че до фаталната катастрофа се е стигнало заради каруци, които младият шофьор забелязал в последния момент и се опитал да избегне. Собствениците на каруците са установени и глобени. Местните хора обаче настояват законът да забрани на каруците да се движат по главните пътища.

 

В последните две години в областта са станали 26 катастрофи с участието на каруци – с 2 жертви и 11 ранени. Протестиращите настояват и за по-строги правила за превозните средства с животинска тяга.

 

„В член 150 е записано, че всички водачи на превозни средства трябва да минат задължително обучение. Трябва да са правоспособни е точната дума в закона. Не знам къде има курсове за каруцар... Поредното фрапиращо беше, че деца под 12 години могат да управляват каруца. Това е записано в закона, ако с тях има придружител, който е на 16 години”, коментира Боряна Андреева, организатор на протеста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3627 |02.11.2018 Протестират заради птичия грип във ферма до Хасково . 3| 3903 |02.11.2018 12-та вечер родителите на деца с увреждания протестират . 0| 4158 |31.10.2018 Протест срещу Валери Симеонов и във Велико Търново . 5| 4779 |31.10.2018 На десетия протест на връх Хелоуин имаше маскирани като Валери Сименов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads