Реклама / Ads
0| 4764 |24.04.2016 НОВИНИ

Протестът срещу изборния кодекс набира скорост в София

.
Протест срещу промените в Изборния кодекс (ИК) свикват от Протестна мрежа. Той ще е във вторник от 18,30 пред сградата на Народното събрание в София. Недоволни граждани се събраха в парламента още в четвъртък.
 
„Излизаме на проест във връзка с вече приетите промени в ИК, които:

- Ни задължават да гласуваме

- Отхвърлят район чужбина

- Ограничават възможността за гласуване от чужбина

- Ограничават значително възможността за успешен Референдум

- Имат за цел да запазят статуквото

- Заявеното вече желание да "опраскат" електронното гласуване, чрез прибързаното му въвеждане и вероятен дирижиран провал още през тази година“, написаха във Faceboоk, от Протестна мрежа.

От неправителствената организация припомнят на депутатите, че суверенът ги е изпратил там, където са сега и се заканват, че всеки опит технически да се орежат правомощията на суверена няма да остане без последици.

Българи живеещи в чужбина вече излязоха на протести в Брюксел и Лондон, срещу промените в ИК, които могат да станат факт на някое от следващите заседания на парламента. В интернет набира сила петиция срещу измененията, която до неделя след обед бяха подписали над 2600 души. В нея се посочва, че ако текстовете влязат в сила, около 80 000 избиратели в чужбина няма да могат да гласуват. Едно от измененията на кодекса забранява отварянето на избирателни секции извън сградите на дипломатическия представителства и така стотици хиляди българи трябва да пътуват с часове и да чакат на дълги опашки, ако искат да гласуват.

Общото мнение на подписалите петицията е, че промените в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг. Затова те призовават президента да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс.

От народните представители пък се иска да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина и да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница. Призивът към премиера Борисов е да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР "Чужбина" и въвеждане на електронното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4824 |24.04.2016 БСП може да сезира КС за Изборния кодекс . 0| 4968 |23.04.2016 Българите в Брюксел протестират против Изборния кодекс . 0| 5420 |22.04.2016 Асланов: Променят Изборния кодекс заради Слави Трифонов . 0| 4917 |21.04.2016 Столичани замитат пред парламента заради изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads