Реклама / Ads
2| 4384 |21.04.2020 НОВИНИ

Протестиращи срещу лекари в САЩ: Вие отивате на работа, защо не мога и аз?

.
Повишава се напрежението заради протестиращите граждани в САЩ. Американците демонстрират недоволството си от наложената карантина, докато лекари се изпречват на пътя им като “здравия разум”.
 

“Вие отивате на работа, защо не мога и аз?”.

 

Такъв въпрос зададе една от разгневените гражданки от автомобила си на американско кръстовище. Пред колата е лекар с маска, който не и позволява да премине.

 

"Отидете в Китай, ако искате комунизъм", заяви още недоволната гражданка, чиито снимки се разпространиха в социалните мрежи.

 

До подобни конфронтации се стигна, след като стотици американци решиха да протестират срещу решението на правителството да наложи карантина, което доведе до рекордна безработица в страната. Към момента регистрираните в бюрата по труда в САЩ надхвърлят 22 милиона души, което е в пъти повече от кризата по времето на Голямата депресия. Тогава без работа останаха 650 хиляди американци.

САЩ е с най-голям брой заразени в световен мащаб.

 

Масови са демонстрациите в Денвър, щата Колорадо. Според протестиращите икономическите последствия от карантината вече не оправдават животите, които ще бъдат спасени. В щата случаите на COVID-19 вече надхвърлиха 10 хил. Смъртните случаи приближават 500.

 

Недоволстващите развяваха от своите коли и пикапи американското знаме и табели с надписи „Земята на свободните“, „Вашето „здраве“ не измества правата ми“ и „Свободата над страха“. Те настояваха губернатор Джаред Полис да разхлаби мерките, задължаващи населението да си стои у дома до 26 април.

 

Демонстрантите се събраха на големи групи и игнорираха препоръките за социална дистанция. Не носеха и маски.

 

Лекари се опълчиха на безотговорните протестиращи. Учудващо някои от недоволните изказали и своята благодарност към борещите се с COVID-19 здравни работници.


Подобни демонстрации бяха проведени и в щатите Тенеси, Орегон, Илинойс, Монтана, Калифорния и Вашингтон. Макар и малки по размер, те предават настроението сред пострадалите заради вируса работници в САЩ.

 

Протестите срещнаха известна подкрепа в лицето на президента Доналд Тръмп. Държавният глава застана зад тях с думите „хората си искат обратно животите“. След като видя, че властта му не е абсолютна и срещна съпротива сред губернаторите, Тръмп призова демонстранти в Мичиган, Вирджиния и Минесота „да освободят щатите си“ и подчерта, че Втората поправка в конституцията е „под обсада“.

 

Припомняме, че Тръмп заяви и своето намерение да отпуши икономиката навръх католическия Великден, който бе на 12 април. Желанието му обаче не бе подкрепено от медицински факти, които сочат, че мерките могат да бъдат отхлабени. Тръмп срещна и голяма критика.

 

Здравните експерти и губернатори в цялата страна неколкократно се обявиха срещу призивите за незабавно отваряне на икономиката. Те настояваха, че всяко преждевременно завръщане към нормалното състояние ще бъде катастрофално и неизбежно ще доведе до нарастващ брой заразени и последващо рязко увеличаване на смъртните случаи.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4223 |19.04.2020 ”Един свят: Заедно вкъщи” - мащабен концерт в подкрепа на лекарите . 8| 6208 |13.04.2020 Полицията арестува протестиращи пред парламента . 41| 6428 |13.04.2020 Шефът на „Александровска“ от сутринта ни започна с ”ковчези”, ”съдебни лекари” и ”ужаси” . 12| 3688 |13.04.2020 Лекари аплодираха хората, останали си вкъщи /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads