Реклама / Ads
10| 3196 |23.06.2023 НОВИНИ

Проучване: Повечето британци са на мнение, че напускането на Обединеното кралство от ЕС е било грешка

.
Източник: БГНЕС
Седем години след референдума за Брекзита, над 50% от хората смятат, че Великобритания е допуснала грешка, показва ново проучване на общественото мнение, цитирано от ДПА.
 

Проучването е направено сред 1525 пълнолетни лица, в началото на юни. Само 34% от респондентите все още са на мнение, че Брекзит е бил правилното решение.

 

От резултатите, публикувани от института "Тони Блеър", става ясно, че 18% от гласувалите за напускане на ЕС вече смятат, че решението е било погрешно. Близо 80% споделят мнението, че Обединеното кралство трябва да има по-тесни отношения с ЕС в бъдеще, като 43% желаят Обединеното кралство да се присъедини отново към ЕС, а 13% предпочитат връщане само към единния пазар.

 

Приблизително над една пета от хората насърчават по-близки отношения с ЕС, но не като член или част от единния пазар.

 

Данните са цитирани от нов доклад, в който се разглежда как Великобритания може да подобри отношенията си с ЕС след Брекзита. Авторите Антон Списак и Христос Цулакис освен това алармират, че "възгледите на гласувалите на референдума през 2016 г. не изглежда да са се променили драматично". "Вместо това ключов фактор за тази промяна са нагласите на онези респонденти на възраст между 18 и 24 години, които не са гласували през 2016 г., но до голяма степен смятат решението за напускане за погрешно", отбелязват авторите. "По-голямата част от промяната изглежда се дължи на навлизането на по-млади хора в електората, а не на това, че значителна част от гласувалите за напускане са променили мнението си", допълват те.

 

Сред предложенията, изложени от института, са стимулиране на правителството на Обединеното кралство доброволно да приведе в съответствие с европейските правила разпоредбите за стоките, включително правилата за продуктите и стандартите за безопасност на храните. Според подкрепяния от експремиера сър Тони Блеър мозъчен тръст това би могло да стане предшественик на преговори с блока за по-тясно регулаторно съгласуване на санитарните и фитосанитарните (СФС) мерки.

 

Друго предложение, което прозира от доклада, е да се обвържат системите за търговия с емисии на Великобритания и ЕС, както и да се договори реципрочна схема за обмен на млади хора, като същевременно се подобри мобилността на бизнесмените. Освен това се призовава и за включване на т. нар. "стратегическа опора" в рамките на настоящото търговско споразумение, който да послужи като основа за съвместна рамка за външната политика и отбраната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2747 |23.05.2023 Обрат: 62% от британците смятат напускането на Европейския съюз за провал . 4| 2640 |08.05.2023 Близо 20 млн. британци са проследили по телевизията коронацията на Чарлз III . 3| 2684 |02.05.2023 Ново проучване: 62% от британците са на мнение, че Чарлз III ще бъде добър крал . 2| 2975 |28.04.2023 Проучване: Само трима на всеки десет британци смятат, че монархията е ”много важна”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads