Реклама / Ads
17| 3115 |28.05.2024 НОВИНИ

Проучване: Процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям в България

.
Източник: БГНЕС
Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес.
 

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

 

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-сериозен, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите, а в Литва едва - 5%.





От страните, които са приели еврото, едва 8% искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

 

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

 

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.





Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от 90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

 

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", споделят авторите на изследването.

 




Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2591 |28.05.2024 Из плановете на Русия: Ще пуснат ли повторно Запорожката АЕЦ? . 0| 2577 |28.05.2024 Може ли изкуственият интелект да се превърне в лек за самотата? . 1| 2622 |28.05.2024 Германският президент към Макрон: Вие сте насърчител! Докато другите говорят за граници, вие говорите за хоризонти . 0| 2531 |28.05.2024 "Набери си сам". Черешовият туризъм в Кюстендилско стана хит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads