Реклама / Ads
1| 3280 |05.04.2023 НОВИНИ

Провал на прокуратурата още на старта на делото НАПлийкс

.
Шевът Иван Тодоров
Прокуратурата се провали още на старта на делото за хакерската атака срещу сървърите на НАП през 2019 г., която доведе до безпрецедентен теч на лични данни. Днес на първото съдебно заседание Софийският градски съд реши, че държавното обвинение е допуснало сериозни процесуални грешки и върна досъдебното производство за отстраняването им.
 

Съдът прецени, че допуснатите нарушения са лишили подсъдимите от възможността да научат в какво престъпление са обвинени и е ограничило правото им на защита. СГС също изтъкна, че е абсолютно задължително в обстоятелствената част на обвинителния акт да бъдат изложени в хронологична последователност действията на подсъдимите по извършване на престъплението. В обвинителния акт има и противоречие относно твърдяната форма на вина – веднъж е посочен евентуален умисъл, а в друга част, че има пряк умисъл. Определението на съда подлежи на жалба или протест в 7-дневен срок пред САС.

 

Обвиняеми са шефът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те са привлечени към наказателна отговорност по глава Първа от НК - "Престъпления против републиката", защото според прокуратурата са имали цел да засегнат властта, а хакерската атака е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй.

 

През февруари Административния съд – София-град реши, че Националната агенция за приходите е виновна за безпрецедентния теч на лични данни от масивите ѝ, тъй като не е предприела необходимите мерки за защита, с които е можело да предотврати хакерската атака. Комисията за защита на личните данни констатира преди три години и половина, че приходната агенция е бездействала по отношение на опасността от изтичане на лични данни и издаде 20 предписания, които НАП обжалва в съда. Все още се води дело и в Софийския районен съд, където НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лева, която КЛЗД ѝ наложи след теча на лични данни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4280 |05.04.2023 Прокуратурата погна Емили Тротинетката и Чеченеца за бруталната гавра с болното момче . 2| 2863 |05.04.2023 Прокуратурата в Пазарджик разследва кандидат-депутат от ДПС за купуване на гласове . 10| 3061 |04.04.2023 Корнелия Нинова: Планът за убийството на БСП се провали . 14| 3118 |31.03.2023 Европрокуратурата погна ремонтите в София, разследването е за корупция и злоупотреба със средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads