Реклама / Ads
6| 4985 |29.05.2015 НОВИНИ

Проверяват подаръците на магистратите

.
За да се пресече корупционната практика в съдебната система, ще бъде създадена ефективна машинария за проверки. Това обяви зам.-министърът на правосъдието Петко Петков.
 

Една от промените е, че вече магистратите ще подават декларацията за имотното си състояние не в Сметната палата, а в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС). Основната идея е магистратите да бъдат проверявани едновременно и от един и същ орган за конфликт на интереси и имотно състояние.

 

В момента имало възможност магистратите да получават облаги. С промените обаче се въвежда разширяване на обстоятелствата, които ще подлежат на деклариране - скъпи произведения на изкуството, бижута, форми на подаръци и такива, които са замаскирани под формата на покупка.

 

Петков даде пример с автомобил на стойност 100 000 лева, но закупен за 2000 лева. Магистратът, направил покупката, трябва да даде подробно обяснение как е станало това. Основната причина двете обстоятелства да бъдат декларирани пред един орган е, че имотното състояние и конфликтът на интереси обикновено били свързани.

 

Задълбочени проверки за почтеност на магистратите, повече независимост на редовите прокурори, съдийско самоуправление и нови елементи в кариерния процес предвиждат останалите  промените в закона за съдебната власт.

 

Основните акценти в законопроекта бяха представени на пресконференция и  от правосъдния министър Христо Иванов.

 

Предложенията на Министерството на правосъдието за реформа са най-амбициозните в историята на съдебната система, категоричен е Христо Иванов, циткиран от Нюз. бг.  Той подчерта, че с промените, ако бъдат приети, ще се отговори на огромната част от международните препоръки. Правела се огромна крачка към пресичане на корупцията в системата.

 

По нормативни уредби законопроектът трябва да бъде внесен в Министерския съвет за обсъждане до две седмици, но това няма да се случи. Причината е, че предстоят обсъждания.

 

Иванов призова всички заинтересовани лица, организации, институции и граждани включително да дадат своите предложения, които ще бъдат взети предвид от работната група. След две седмици резултатите ще бъдат обобщени и качени на сайта на Министерството на правосъдието. По обобщените становища ще бъдат направени тематични дискусии.

 

Очакванията са до месец законопроектът за промени в съдебната система да влезе в Министерския съвет. Иванов не се ангажира кога законопроектът ще влезе в пленарна зала, като изрази надежда това да стане максимално бързо. Законопроектът бил плод на труда на политическото ръководство на правосъдното министерство и именно заради това министърът призова да няма никакви спекулации.

 

Важно уточнение, което той направи, е, че са изчаквали да бъде внесен законопроектът за промени в Конституцията, за да може на входа на парламента депутатите да имат двата законопроекта и да работят едновременно по тях.

 

На въпрос какво ще се случи със съдебната реформа, ако промените в Конституцията не минат, Иванов каза, че се надява това да не стане, но ако все пак се случи, той очаквал по-добро предложение от депутатите или сериозни аргументи защо не са приели предложението на министерството. Министърът е готов да отстъпи пред всеки аргумент по същество.

 

Към Инспектората на ВСС ще бъде създадена нова специализирана администрация, която ще се занимава с проверката на магистратите и ще прави анализи. Ежегодно ще бъде извършван независим одит, за да се види дали методиката на проверките е спасена, а не е направена с цел оневиняване на даден магистрат.

 

Такива проверки за магистрати ще се правят по сигнал и по медийни публикации. Специален софтуер ще извършва задълбочена проверка. Ако бъдат открити несъответствия, предстои сезиране на прокуратурата, дисциплинарни санкции, сваляне на банкова тайна, изискване на информацията от масивите на МВР и други. Такива дълбоки проверки ще бъдат извършвани и при атестирането на магистратите, за да се гарантира, че няма корупция.

 

За първи път се предвижда дефиниция за основания за дисциплинарно уволнение.

 

Важно място в предлаганите промени заема кариерният процес. Ще бъде разширен обхватът на проверка на знанията на кандидатите за магистрати. Те ще трябва да разработват и есе. Оценката от есето няма да е самостоятелна, но ще послужи като помощен материал за комисията, която провежда събеседването с кандидата. Целта е изпитът да се превърне в цедка за човешки ресурс, който ще решав.

 

Целта е изпитът да се превърне в цедка за човешки ресурс, който ще решава човешките съдби. Това обаче няма да се случи веднага, а в рамките на няколко години.

 

Ще бъде правен и психологически профил на кандидата, тъй като медицинското свидетелство в момента е чиста формалност, според Христо Иванов. По негово мнение съдиите и прокурорите трябва да имат умения да комуникират с хората, да ги разбират и да се справят с пристъпите на гняв. Ако може да се открие психически проблем у даден магистрат, това да става навреме. Често се случвало в съдебната зала магистратите да не могат да удържат нервите си.

 

Според министъра, вместо да бъдат санкционирани, на тях трябва да им се оказва помощ. Предлага се и еднократно отлагане на дисциплинарно наказание, отново с цел оказване на помощ. Разширява се и кръгът от институции, където ще се провеждат стажовете на юристите.

 

Министър Иванов коментира, че важна част от съдебната реформа са условията на работа. Затова той счита, че заплатите трябва да се обвържат с възнагражденията в съдебната система. Ще бъде направена финансова обосновка за това и ще бъде поискана актуализация на бюджета за заплатите в съдебната система.

 

Екипът на Христо Иванов предлага и модел за децентрализация на прокуратурата, като ще се отчита резултатът от конкретните дела при прокурорите.

 

Предлаганите промени довършват реформата в модела и организацията на ВСС. Кадровиците от т. нар. парламентарна квота ще се избират при много детайлно описана процедура. Целта е да не се бяга от отговорност. Обмисля се и възможността членовете на ВСС да не излизат от системата, т.е. да имат само две заседания седмично, а да си продължат с професионалните ангажименти.

 

Законопроектът за промени в Закона за съдебната власт днес е публикуван на сайта на правосъдното министерство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5033 |14.05.2015 Посланик дьо Кабан: Проблемът е в независимостта на магистратите . 13| 5733 |13.05.2015 Проверяват ректора на Свищовската академия за далавери . 9| 4599 |26.02.2015 Горанов отряза магистратите за увеличение на заплатите . 13| 6123 |30.01.2015 ДАНС погна В. Б., проверяват античната му колекция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads