Реклама / Ads
3| 4572 |20.07.2010 НОВИНИ

Пускат минералната вода без пари

.
Общините ще могат да дават минералните си води за ползване дори безплатно.
 
Това обяви вчера екоминистърката Нона Караджова, пише Монитор. Възможността е предвидена в промените на Закона за водите, които парламентът ще гледа на второ четене още тази седмица. Авантата обаче ще се отнася само за находища, за които не е поискано и издадено нито едно разрешително, т.е. не е имало никакъв интерес до момента, поясни шефът на дирекцията за водите в МОСВ Асен Личев.

В момента България използва едва 28,7% от минералните извори, показва статистиката. Екоминистърката се надява по този начин безценният ресурс да намери по-широко и разумно приложение. Дори да даваме минералните води безплатно на инвеститори, на училища и болници все ще е по-добре, отколкото да изтичат без полза както е сега, коментира Караджова. Три са основните критерии, по които ще се избира кои извори да се раздават на общините - държавата да не ги е дала вече на концесия да служат за водоснабдяване на повече от една община и ако се оползотворява половината от капацитета им.

В края на всяка календарна година ще се прави списък с изворите, които общините могат да поискат, а държавата ще им ги отстъпва безвъзмездно. За седмица в началото на февруари МОСВ вече ще е оформило прехвърлянето за срок от двадесет години и после местната власт ще решава сама какво да прави с тях. От общо 102 находища над 60% вероятно ще се управляват вече от общините, показват сметките на МОСВ. В момента процедурата е изключително тежка и тромава и вероятно е една от причините за малката полза от природното богатство, коментира Нона Караджова. При градовете с голяма конкуренция, като Сандански или Павел баня например изворите няма да се дават без пари, но където няма направено нищо, ще е важно да се развие инициативата, а не толкова да се събират такси смята екоминистърът.

Неясно защо доскоро е бил въведен лимит за най-малкото количество ползваема вода. Без каквито и да са аргументи през 2007 г. е било въведено ограничението клиентите да получават най-малко по 0,5 л дебит в секунда. По този начин много малки семейни хотели например са плащали пет пъти повече, отколкото реално харчат. След анализ МОСВ е преоформило поне 70 -80 подобни договора, призна екоминистърката и увери, че вече всеки плаща само това, което потребява. За първи път държавата доброволно ще отстъпи част от властта си, като въведе публично-частното партньорство и при изграждането на сондажи, коментира още Асен Личев. Общините вече ще могат да „продават“ и водите на собствените си язовири, предвиждат още промените в закона. Сега те дават водоемите си на концесия, Басейновите дирекции към министерството пък издават разрешителните за водоползване и държавата събира таксите. След промяната общините ще могат да продават и самите води за напояване, за спорт и отдих и каквото друго се сетят. Сами ще прибират и парите, пояснява Асен Личев. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5265 |21.06.2010 Пускат безплатно специализирани реаномобили в Бургас и Слънчев бряг . 5| 4906 |10.06.2010 Тототреска друса страната; депутати пускат фишове . 0| 5754 |31.05.2010 Срещу 5 бона пускат боса на "Кърлежите" . 2| 5657 |29.05.2010 Министри пускат тото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads