Реклама / Ads
3| 4335 |13.11.2015 НОВИНИ

Путин: България и ЕС торпилираха „Южен поток”

.
Владимир Путин
България и ЕС торпилираха „Южен поток", заяви руският президент Владимир Путин в интервю за „Интерфакс" и Анадолската агенция, преди посещението си в Турция за срещата на Г-20 през уикенда.
 

„Известно е, че ЕС и България торпилираха реализацията на „Южен поток" и не ни позволиха да реализираме този проект, макар че той напълно отговаряше на интересите на България и цяла Южна Европа", каза Путин, пише КРОСС.

 

„Не мога да се съглася, че „Турски поток" е загубил динамика. Толкова мащабен проект не може да бъде осъществен и съгласуван за един час", допълни държавният глава. Той отбеляза, че в проекта има „прекалено много юридически, технико-икономически, технологични и организационни въпроси, включително броят на отсечките на газопровода с оглед на реалните потребности". Всичко това предстои да бъде решено съвместно от руските и турски преговарящи. „Колкото по-качествено решим тези въпроси, толкова по-бързо, с по-малки рискове и разходи ще изпълним замисленото, ще осигурим непрекъснатата доставка на руски газ директно за турските потребители. Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това аз и моят турски колега Реджеп Тайип Ердоган сме напълно съгласни", подчерта руският президент.

 

Владимир Путин напомни, че през юли т.г. Русия предаде на турската страна своите съображения по двустранното междуправителствено споразумение, което трябва да създаде необходимата правна основа за осъществяването на проекта за газопровод. „Надяваме се, че новото турско правителство ще може в кратки срокове да анализира ключовите аспекти на споменатото споразумение", каза Путин.

 

Той добави, че „Турски поток" ще позволи на руския природен газ да преминава турско-гръцката граница, фактически - границата със ЕС. „Тук европейските потребители ще могат да купуват руски газ, а страните, които се отказаха от участие в строителството на новия енергиен маршрут, ще пресмятат изгубените ползи", подчерта Путин. В същото време той отбеляза, че Русия „възнамерява и занапред да бъде стратегически и надежден доставчик на енергийни ресурси за Турция и Европа, и за това Русия има всички необходими възможности". Проектът „Турски поток" с капацитет от 63 млрд. куб.м. газ замени „Южен поток". Той беше обявен на 1 декември 2014 г. по време на визитата на Путин в Анкара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5114 |11.11.2015 Харалан Александров: Менторско е отношението на Вартоломей към България . 12| 5068 |10.11.2015 Анализатори: България е държава с една властваща партия . 5| 5946 |10.11.2015 България плаща на Дидо Дънката 40 000 Е за "Медузи" . 5| 4554 |10.11.2015 Доклад: България е харчила неправомерно пари по програми на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads