Реклама / Ads
21| 3278 |10.01.2022 НОВИНИ

FT: Путин иска да спре “цветните революции” с изпращането на войски в Казахстан

.
Външни сили стоят зад оркестрираните антиправителствени протести в Казахстан според руския президент Владимир Путин. Кремъл е напълно решен да предпази своите съюзници от “цветни революции” и това е причината за изпращането на руски военни в Алмати.
 

Терминът “цветна революция” най-често се използва за серия от масови улични прояви и протести, в които ключова роля имат неправителствени организации и студентски активисти, които организират креативна и ненасилствена съпротива. 

 

Путин е категоричен, че командваните от Русия войски ще охраняват ключови инфраструктури и ще помогнат да се възстанови нормалната обстановка и реда в страната, пишат от Financial Times. ФрогНюз припомня, че такава бе и заявката на президента Касим-Жомарт Токаев, който преди няколко дни заяви, че конституционният ред в страната е възстановен и същевременно определи демонстрантите като терористи. Нареждането на държавния глава на Казахстан бе да се стреля без предупреждение по нарушителите. Размириците Алмати започнаха на фона на покачването на цените на пропан-бутана. Хиляди хора са арестувани, а освен това при сблъсъците има и загинали.

 

По думите на Токаев руските военни са пристигнали в страната по молба на властите в Казахстан. Президентът посочи още, че тяхното пребиваване е временно и цели да гарантира сигурността. Токаев благодари също на руския президент Владимир Путин, както и на лидерите на Китай, Узбекистан и Турция за тяхното съдействие в потушаването на размириците.

 

На свой ред Путин посочи, че руските миротворци ще се изтеглят една тогава, когато изпълнят мисията си. Путин декларира пълното си съгласие с оценката на президента на Казахстан.

 

В първия си публичен коментар на ситуацията в Казахстан Путин посочи, че протестиращите в страната са използвали познатите в периода 2013-2014 г. технологии, които доведоха до вълната от демонстрации и гражданско неподчинение в Украйна. 

 

“Няма да позволим на никого да дестабилизира ситуацията в нашия дом и няма да позволим да се разиграе така нареченият сценарий на цветна революция“, каза Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3072 |10.01.2022 Reuters: Путин обяви победа в Казахстан . 31| 3241 |10.01.2022 Руските миротворци ще се изтеглят от Казахстан, след като изпълнят мисията си, увери Путин . 9| 18287 |08.01.2022 ”Демократична България” и ДПС поискаха отстраняване на директора на ”Булгаргаз” . 5| 4436 |06.01.2022 Тийнейджъри вързаха и биха свой приятел, поискаха откуп от майка му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads