Реклама / Ads
16| 4309 |12.12.2023 НОВИНИ

Путин плаши с ядрено оръжие, защото се бори за нов мандат

.
Перспективата за още шест години на власт за руския президент Владимир Путин вероятно няма да доведе до намаляване на ядреното напрежение със САЩ, тъй като изтича срокът на последния останал договор, който ограничава броя на бойните глави, които всяка от страните може да разположи.
 

Откакто започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Путин се хвали, че Русия разполага с най-модерните ядрени оръжия в света и твърди, че може да унищожи всеки агресор, пише "Ройтес" в свой анализ.

В понеделник, три дни след като обяви, че ще се кандидатира за преизбиране през март, той председателства церемония по вдигане на флага на две нови подводници, включително "Император Александър III", която миналия месец тества междуконтинентална балистична ракета "Булава", способна да носи ядрено оръжие.

 

Макар да отрича, че Москва "размахва" ядрени оръжия, и да се противопоставя на призивите да приеме по-агресивна доктрина за възможното им използване, той постави ядрените си сили в повишена готовност и обяви разполагането на тактически ядрени ракети в Беларус, своя съсед и съюзник.

 

Миналия месец той подписа закон за отмяна на ратификацията от страна на Русия на глобалния договор, който забранява ядрените опити, въпреки че Москва заявява, че няма да извърши тест - който би бил първият след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. - ако това не направят Съединените щати.

 

Някои анализатори на сигурността твърдят, че ядрените оръжия са придобили по-голямо значение в мисленето и реториката на Путин, тъй като неговите конвенционални сили изпитват затруднения в Украйна, а западните страни се отдръпнаха от руската енергия, отслабвайки способността му да оказва натиск чрез прекъсване на доставките на нефт и газ.

Според анализатори лидерът на Кремъл няма интерес да разговаря с Вашингтон за намаляване на ядрения риск, защото Москва смята, че именно страхът, че може да прибегне до ядрено оръжие, е възпрял САЩ и техните съюзници да се включат пряко във войната на страната на Украйна.

 

"Как можеш да намалиш риска, ако продължаваш да играеш с ядрената карта спрямо Съединените щати и НАТО?", казва бившият съветски и руски дипломат Николай Соков, старши сътрудник във Виенския център за разоръжаване и неразпространение.

 

"Как можете да обсъждате нещо, което да гарантира, че ядрените оръжия никога няма да бъдат използвани, ако искате да запазите заплахата - може би не много вероятна, но поне на някакво видимо и надеждно ниво?".


ТИКТАКАЩ ЧАСОВНИК

 

Когато очакваният нов мандат на Путин започне през май следващата година, ще остават по-малко от две години до изтичането на 4 февруари 2026 г. на договора Нов СТАРТ, който ограничава Русия и Съединените щати до 1550 стратегически ядрени бойни глави и бомби от всяка страна.

 

Първоначално споразумението трябваше да изтече през 2021 г., но след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън в началото на тази година то беше спешно удължено с пет години.

 

Но перспективите за по-нататъшно удължаване, да не говорим за по-амбициозен последващ пакт, изглеждат съмнителни по много причини. Китайското ядрено строителство е усложняващ фактор, а и не е ясно кой ще управлява в Белия дом през 2026 г.

 

Тази година Путин преустанови участието на Русия в Новия СТАРТ, а заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви миналия месец, че Москва няма да възобнови диалога, ако Съединените щати не се откажат от това, което той нарече "фундаментално враждебен курс" към Русия - препратка към американската подкрепа за Украйна, която според Байдън е непоклатима.

 

Путин често говори за потенциала на новите руски оръжейни системи като междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" и крилатата ракета "Буревестник", а Рябков заяви, че Вашингтон греши, ако смята, че може да спечели надпревара във въоръжаването с Русия, каквато проведе президентът на САЩ Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век.

 

Но подобно състезание би наложило напрежение и върху Русия.

 

"Русия знае, че една неконтролирана нова надпревара в ядреното въоръжаване е нещо, което не би могла да си позволи и реално няма капацитета да поддържа. Още повече сега, когато в повечето отношения Русия е много по-слаба вследствие на войната си срещу Украйна", казва Найджъл Гулд-Дейвис от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

 

Той заяви, че макар санкциите да не са довели до осакатяване на руската икономика, те ограничават достъпа ѝ до технологии, като посочи катастрофата на мисията за кацане на Луната през август като пример за грандиозен провал в областта на високите технологии.

 

Соков, бивш руски дипломат, изрази различно мнение, заявявайки, че руските програми за научноизследователска и развойна дейност са много по-евтини от тези на Съединените щати и че руската икономика е в по-добро състояние от тази на Съветския съюз през 80-те години.

 

"Всъщност ние така или иначе се насочваме към нова надпревара във въоръжаването. Това няма да бъде количествена надпревара във въоръжаването по отношение на променящите се числа, а надпревара в качеството на оръжията, новите видове и новите възможности", каза той.

 

"Ще живеем в ситуация, която е по-малко стабилна, а перспективите за контрол на въоръженията са доста мрачни".

 

Анализ на "Ройтерс", преводът и заглавието са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3991 |12.12.2023 Цветан Цветанов: Нидерландия е ключът към Шенген, защото тя блокира само България, а пусна Румъния . 4| 4145 |12.12.2023 Теодора Димова: Осакатена памет . 11| 3976 |12.12.2023 Георги Свиленски е с разрязана ръка след конфликт пред МОЧА . 32| 20650 |12.12.2023 “От какво ни освободи Червената армия - от свободите ни?”. Разкази от демонтирането на МОЧА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads