Реклама / Ads
42| 7865 |17.12.2023 НОВИНИ

Путин заплаши Финландия - създава Ленинградски военен окръг, възможно е да струпа войски

.
Владимир Путин
Путин заплаши Финландия с "проблеми" заради членството ѝ в НАТО. "Не е имало проблем. Сега ще има. Защото сега ще създадем Ленинградски военен окръг и ще съсредоточим там определени военни части", заяви руският президент в интервю за телевизионния канал "Россия-1", предаде рускоезичната редакция на "Дойче веле".
 

Коментарите, направени в интервю, което ще бъде излъчено на 17 декември, идват в момент на нарастване на напрежението между двете съседки в резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и последвалото решение на Финландия да се присъедини към НАТО.

 

По думите на агресора, Финландия, с влизането си в НАТО, налага съсредоточаването на военни части в Ленинградския военен окръг. 

 

През последните седмици Финландия затвори изцяло границите си с Русия, тъй като потокът от имигранти, предимно от Близкия изток, се опитва да ги премине, като много от тях търсят убежище.


Времето и броят на имигрантите, които се струпват на няколко гранични пункта, подкрепят твърдението на Финландия, че руските власти умишлено насърчават мигрантите да пътуват до Финландия в опит да дестабилизират страната.


В началото на миналата седмица Финландия отвори за кратко два гранични пункта, но ден по-късно отмени решението си.


"Разполагаме с доказателства, които показват, че за разлика от преди, руските гранични власти не само допускат хора без надлежни документи до финландската граница, но и активно им помагат да стигнат до граничната зона", заяви финландският външен министър Елина Валтонен пред Associated Press миналия месец.


Финландия отмени дългогодишната си политика на неутралитет след нахлуването на Москва в Украйна и по-рано тази година стана 31-ият член на НАТО.

 

Оттогава Финландия засили военното обучение на резервните части и наблюдението на границата, като позволи на самолети на НАТО да патрулират във въздушното пространство на границата, което разгневи Русия.


В откъси от интервюто с репортер на държавната телевизия Путин невярно заяви, че Западът е "въвлякъл" Финландия в НАТО. Всъщност финландското обществено мнение рязко се промени в полза на членството в НАТО след инвазията в Украйна.

 

Той също така заяви, че възстановява Ленинградския военен окръг - административна стъпка, която според него може да доведе до струпване на войски в регионите на изток от Финландия.


"Имали ли сме някакви спорове с тях? Всички спорове, включително териториалните от средата на 20 век, отдавна са решени", каза Путин. "Там не е имало никакви проблеми. Сега ще има, защото ще създадем Ленинградски военен окръг и ще съсредоточим там определено количество военни части".


Финландските официални лица не реагираха веднага на коментара на Путин.

 

В същото време, според Путин, "Русия няма причина, няма интерес - геополитически, икономически или военен - да воюва със страните от НАТО". Руските власти наричаха пълна глупост и твърденията, че планират да нападнат Украйна и то дни преди да направят тъкмо това. 

 

Путин нарече "пълна глупост" предупрежденията на Байдън, че в случай на победа над Украйна, Русия може да нападне някоя от страните от алианса.

 

По-рано този месец Байдън предупреди, че ако Путин постигне победа в Украйна, тогава Русия може да нападне страна от НАТО. За същото алармира и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9754 |17.12.2023 Италия по-евтина от България за зимен туризъм . 1| 4064 |17.12.2023 Министър Славов: След Конституцията, ще има изцяло нов Закон за съдебната власт . 7| 7098 |17.12.2023 Конституцията мина на второ четене в комисия. Депутатите ограничиха президента при избора на служебен премиер /обновена/ . 5| 3921 |17.12.2023 Зеленски: За седмица ПВО на Украйна свали 104 от 112 ирански дрона "Шахед"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads