Реклама / Ads
0| 4358 |07.02.2019 НОВИНИ

Работещите в болницата в Карлово се готвят за колективна оставка

.
Работещите в карловската болница заплашват с масова оставка.
Работещите в болницата в Карлово отново протестират и заплашват да подадат колективна оставка още днес. Причина за крайното им решение е, че Здравната каса е намалила драстично финансирането на нелимитната дейност като раждания, лечение на деца и хемодиализа.
 

Протестират работещите в болницата в Карлово. Те заплашват да подадат колективна оставка още днес. Причината е, че здравната каса е намалила драстично финансирането на нелимитната дейност като раждания, лечение на деца и хемодиализа - с 80 000 лв. по-малко спрямо януари миналата година. Освен това се въвеждат и нови правила, които ограничават приема на пациенти, твърдят лекарите. 

 

„Ние изцяло подкрепяме протеста. Разтревожени сме от това, че системата не работи. Като статут болницата е общинска, сградата е общинска, оборудването е общинско, но финансирането е от здравните осигуровки на хората, които отиват в НЗОК. Общината за последните две години е дала около 140 000 лв. Те са недостатъчни, но това са възможностите на общината”, заяви Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово. Според него проблемът е в закона и начините на финансиране, а не в общината.

 

„Решително подкрепям колегите, защото смятам за недопустимо закриването на една такава болница. Начинът, по който се финансира от министерството, в крайна сметка води точно до това”, коментира управителят на МБАЛ „Д-р Киро Попов” - Карлово Христо Пелев. Ако тази болница затвори врати, пациентите ще трябва да се лекуват в Пловдив. „Парите, които са отпуснати като бюджет за тази година, няма да могат да покрият консумативи, парно, ток, вода, пране, както и труда на сестрите и на лекарите”, допълни Пелев.

 

„Искаме достойно заплащане на нашия труд и да работим в нормални условия. Сега получаваме около 680 - 700 лв. заплата”, каза пред Нова телевизия главната медицинска сестра Стефания Лучева.

 

Припомняме, че през лятото на миналата година от болницата отново протестираха. Тогава АГ отделението беше пред закриване заради отказа на здравната каса да сключи договор с лечебното заведение по 12 клинични пътеки защото липсваха достатъчно анестезиолози. След това беше направен компромис и финансирането продължи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3855 |07.02.2019 Оставки на медици в Карлово заради ниски заплати . 0| 3875 |04.02.2019 Кирил Ананиев обеща на болницата в Козлодуй допълнителни средства . 2| 4486 |25.01.2019 Сестрите в три отделения на болницата в Пловдив се готвят да напуснат, взимат 600 лв. . 4| 3855 |22.01.2019 Роми нападнаха медицински екип в болницата във Велико Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads