Реклама / Ads

7| 3423 |17.11.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: Вирусът няма политически съображения. Работа на политиците е да защитят обществения интерес

.
Радан Кънев
Моето лично мнение за Ковид-кризата в България - провалът е ясен, отлагането вече нанесе непоправими щети, крайно време е за силни мерки в подкрепа на здравето И икономиката. Всяка здравна мярка трябва да върви изначално, от първия ден, със съответна финансова компенсация.

Ще опиша първо конкретните мерки, по-подробна аргументация в края на текста:
1) Mинимум месец - до Коледната ваканция - дистанционно обучение за всички деца. Дневна финансова помощ за родители, които не работят дистанционно и са принудени да вземат неплатен отпуск за гледане на дете. Помощта да бъде предоставяна и под формата на ваучер за детегледачи.


2) Пак поне до Коледа - затваряне на всички заведения, без уговорки. Пряка финансова компенсация за фирмите и уреждане на разсрочване/намаляване на наемите, според това дали ресторантът предлага храна за вкъщи.


3) Или директно затваряне на търговските центрове до 19 декември, или работа на максимум 1/3 от обектите в тях по график (за да няма прекалено струпване за пазаруване преди Коледа). Пряка финансова компенсация и уреждане на наемни отношения.


4) Забрана на всякаква форма на струпване на хора на закрито. Публична програма за дистанционно излъчване на културни събития от сега до началото на януари и пряко подпомагане на артисти и креативен бизнес.


5) Затваряне на съдебните зали, преминаване на основните администрации в онлайн режим и затваряне на т.нар. "несъществен бизнес", изискващ преки контакти на непознати лица, за периода до след празниците, отново с преки компенсации (критерият кой бизнес е несъществен и контактен трябва да е строго експертен и изброяването да е съвсем ясно).


6) Затваряне на туристическия бизнес за периода до Коледа и ограничаване на масови почивки, банкети и събирания и по време на празниците.


7) Осигуряване на постоянна и сигурна онлайн платформа за връзка между пациенти, лични лекари, РЗИ, работодатели за проследяване, тестване, изолация и назначаване на домашно лечение при гарантирана връзка и ограничаване на преките контакти.
Не се съмнявам, че подобни тежки мерки са спорни - и като цена за бизнеса, и като социална цена, и като тежест върху бюджета. Предлагам ги с ясното съзнание, че няма да се посрещнат еднозначно.


При достигнати 150 жертви дневно и вероятно далеч над реално 10 хиляди заразени дневно, обаче, не виждам друга възможност заразата да бъде овладяна изобщо в рамките на зимния сезон.


(Някои биха казали, че е късно за овладяване, но не виждам никакви рационални аргументи в защита на такова твърдение - всяко семейство, което към момента не е засегнато, може да бъде защитено със строги мерки. Мерките по т.1 и 7 не могат да бъдат наложени със самодисциплина, а останалите могат да бъдат заместени само от всеобща дисциплина, която явно не е налице.)


Аргументи:
а) На първо място, обществото трябва да защити лекарите и медицинските сестри. От тях зависят животът и здравето на всички ни. И те просто няма как да се самозащитят.


б) На второ място, обществото трябва да защити учителите и децата, съответно - родителите. Учителите и децата също нямат избор дали да работят/учат дистанционно или присъствено, независимо от разпространението на заразата.


в) На трето място, обществото трябва да защити работещите - независимо дали в частния бизнес или публичната сфера.


г) По отношение на икономическата активност:
- Неконтролираното разпространение на заразата има най-тежкото възможно отражение върху икономиката.


- Спирането на икономическа активност поради зараза е по-лошо развитие от спирането поради карантина. В този случай, обаче, е почти сигурно, че тази зараза ще се разпространи върху още хора, често десетки.


- Спирането на работа поради липса на персонал, който е заразен и карантиниран, също е по-лошо развитие.


- Хаосът и паниката, причинени от заразата бездруго свалят оборотите на повечето бизнеси, свързани с пряк контакт с неограничен брой лица, до минимум.
В нито един от горните случаи обаче, не е предвидена финансова компенсация за бизнесите. Те на практика затварят, често с трайни последици, но без компенсация.


д) По отношение на бюджета - предложеният проектобюджет за 2021г. е, меко казано, разточителен. Той обаче е писан без оглед на новата, реалната вълна на пандемията в България. Писан е с розови очила. Очевидно е, че значителните разходи, предвидени в него, ще трябва да се пренасочат там, където има най-голяма нужда - към мерки за опазване на здравето и икономиката, в полза на пряко засегнатите професии, семейства и малки бизнеси.


Строги карантинни мерки са предприети в почти всички държави от ЕС. Дори там, където те много закъсняха - както в Белгия, Испания или Чехия, положителни резултати са вече налице.


Особено показателни са случаи като Гърция и Австрия (две от най-успешните правителства в Европа по много показатели, в т.ч. и справяне с пандемията през пролетта), които наложиха строг локдаун ПРЕДИ да изпаднат в беда. Австрия иска да спаси икономиката си и зимния сезон - и го прави като налага мерките навреме, така че да може да е "чиста" през януари - нещо, за което у нас вероятно е късно.


В заключение: Не виждам смислена алтернатива на строгите мерки, нито здравна, нито икономическа. Разбирам политическите съображения "да се снишим", докато вирусът отмине. Вирусът обаче няма политически съображения. Работа на политиците е да защитят обществения интерес, в т.ч. и да постигнат необходимото ниво на съгласие около разумна политика.


Ако българските политици не могат да се съобразят с пандемията и обществения интерес, следва да отстъпят мястото си на такива, които могат. Вирусът няма да се съобрази.

 

Радан Кънев, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 6156 |17.11.2020 Николай Марков: Коронавирусът прави качествен подбор - политически лидери и олигарси оживяват! . 6| 3925 |16.11.2020 ”Галъп”: Над 53 % са убедени, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип . 93| 8333 |14.11.2020 Тома Томов: Ако не беше коронавирусът, Доналд Тръмп щеше да отвее Байдън . 7| 3977 |11.11.2020 Радан Кънев: Държавата е затворена, но не от разумни решения, а от самия хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ