Събота, 16 Декември 2017, 20:42
Frognews
0| 4162 |10.07.2017

Радев: Без обща отбрана ЕС губи до 100 млрд. евро годишно

.
Най-важната цел е интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Национална конференция ”Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания”.
Конференцията е първа по рода си, отбеляза Радев и заяви, че друга важна цел на конференцията е представителите на научноизследователските организации и отбранителната индустрия да се запознаят с възможностите за коопериране и финансиране от представителите на новосъздадения Фонда по отбрана на ЕС .

"Времето на конференцията съвсем не е случайно. Това е време, в което ЕС демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорността за своята сигурност", посочи в уводните си думи държавният глава. Той визира създаването на Европейския фонд за отбрана, който, по думите му, е двигателят на развитието на европейската отбранителна индустрия.

Според държавния глава липсата на коопериране между страните членки води до загуби за ЕС в размер 25 -100 млрд. евро. Пример в това отношение били основните бойни системи, които в ЕС били 178 типа, докато в САЩ - 30.

"Създавайки този фонд, ЕС поема по нов път - пътят на интеграцията", отбеляза още държавният глава. По думите му не трябва да се забравят постиженията на България в областта на космическата и военната индустрия. Според президентът страната ни има своите дълбоки традиции в научните изследвания и е 6-та държава, която изпрати храни в космоса и 18-та която изпрати свои космонавти.

Той отбеляза, че след период на стагнация нашата отбранителна индустрия отново е в подем. Като фактор той визира и развитият ИТ сектор у нас, който по думите му е признат, а интернет скоростта в България, е една от най-добрите.

"България е страна на млади, интелигентни високообразовани хора, отворени към света, с дух на предприемачество", обърна се президентът Румен Радев към участниците в конференцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Авария остави без парно и топла вода столичния квартал „Младост” 0| 0 |16.12.2017 . МВР търси да назначи над 5000 души 0| 427 |16.12.2017 . ЕС въвежда нови правила за търговия с криптовалути 0| 898 |16.12.2017 . ВМРО-ДПМНЕ бойкотира промяната на името на Македония 0| 987 |16.12.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах