Реклама / Ads
12| 2742 |16.04.2023 НОВИНИ

Радев: Конституционният ред устоя на предизвикателствата на историята

.
Държавният глава Румен Радев поздравява юридическата общност в България по повод Деня на Конституцията, празника на юриста и на съдебните служители, съобщиха от прессекретариата на президентството.
 

Историята постави на изпитание устойчивостта на Търновската конституция през нейните седем десетилетия на съществуване, но доверието в конституционния ред затвърди обществения консенсус, че това е пътят за преодоляване на всяка политическа и гражданска нестабилност, заявява президентът Румен Радев в приветствието си по повод Деня на българската Конституция – 16 април, с което поздравява българските граждани и юристите за професионалния им празник, предават от Българската телеграфна агенция.


Приетата на 16 април 1879 г. Търновска конституция възстановява българската държавност, но и възприема постиженията на модерния конституционализъм за онова време, съчетавайки демократичното начало с либералните ценности, посочва държавният глава. В поздравителния си адрес Румен Радев изтъква градивния характер на Конституцията от 1879 г., чието конструиране след Освобождението консолидира усилията на българските държавници, въпреки различията във възраст, професия, убеждения и визия за политическото бъдеще на страната. Турбулентните събития в обществено-политическия живот на България в следващите години не успяват да заличат заветите на архитектите на първата българска Конституция, които се проектират и в съвременното разбиране за правовия ред, подчертава държавният глава.


“Настоящата Конституция съхранява неотменимата повеля на търновските учредители да бъде гарантирана свободата на всеки, да бъде отстоявана българската идентичност, да бъде съхранено националното единство. Убеден съм, че това е завет за всеки съвременен държавник“, казва Румен Радев. По повод професионалния им празник държавният глава пожелава на всички български юристи смелост в отстояването на основните конституционни принципи и решимост те да бъдат защитавани с почтеност и отговорност в името на справедливостта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2550 |12.04.2023 Радев: Европейското бъдеще няма да постигнем с лозунги и заклинания, а с действия . 0| 2525 |12.04.2023 Консултации още следващата седмица? Радев: Всичко е възможно . 18| 2630 |12.04.2023 Пендаровски се жалва, че не е имал конструктивен разговор с Радев: За танго трябват двама . 9| 2840 |15.03.2023 Радев: Шенген е приоритетна цел за България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads