Реклама / Ads
12| 2414 |23.05.2024 НОВИНИ

Радев: Писмеността, културата и вярата ни са нашият безценен принос към европейската цивилизация

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
"Днес, като преки наследници на делото на Кирил и Методий, трябва да продължим да пазим нашата писменост, култура и вяра, защото те са нашият безценен принос към европейската цивилизация."
 

Това заяви държавният глава Румен Радев в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език.

 

Президентът присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.





Те преведоха народа ни през най-тежките изпитания и утвърдиха България като държава, каза още Радев.

 

Държавният глава припомни, че папа Адриан II приема в "Санта Мария Маджоре" светите братя Кирил и Методий, благославя ги, провъзгласява ги за "равноапостолни" и освещава носените от тях духовнослужебни книги. Папата извършва един невероятен за своето време демократичен акт – като на практика отменя триезичната ерес – богослуженията да се извършват само на латински, гръцки и еврейски. Тогава отваря вратата много други славянски народи да се приобщят към православната вяра, допълни той.





Като българи може само да бъдем горди от далновидността и държавническия размах на княз Борис I, който приема в България учениците на светите братя Кирил и Методий и създава книжовни школи в Охрид и Преслав. Така започва и „Златният век“ на българската култура, духовност и писменост, отбеляза президентът.

 

Само българите и българската църковна общност може да извършва богослужение и пълна света литургия върху централния олтар на всички места, където са служили свитите братя, каза отец Иван Иванов. Имаме тази уникална възможност, това е изключителна привилегия само за българите, заяви той. Извършвам моето служение с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в Рим и съм отговорен за българите тук, за българските църковни общности в Италия, обясни отец Иван Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2442 |23.05.2024 Разединение в крайнодесните формации ги хвърля в смут преди евроизборите . 0| 2428 |23.05.2024 "Евробарометър": 56% от българите не се тревожат за икономическото състояние в семейството и за работата си . 1| 2501 |23.05.2024 Силяновска не желае среща с Румен Радев по време на посещението в Рим . 1| 2393 |23.05.2024 Д-р Николай Болтаджиев: Проблемът пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads